Ожие на крачка от титлата след вторият ден от рали Испания

WRC Rally Catalunya 2016

Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия са на крачка от това да запишат своята четвърта световна титла, след като излязоха начело пред Дани Сордо и Марк Мартин в края на съботният ден.

Андреас Микелсен, който се намира на втора позиция в шампионата, за съжаление отпадна след удар увеличавайки шансовете на Ожие за поредна световна титла. Единствено Тиери Ньовил може да оспори короната на Ожие, но трябва да завърши с пълен набор от точки за да запази интригата в шампионата. В момента белгиецът се намира на трета позиция с пасив от 58.1 секунди зад Дани Сордо.

Днес Ожие успя да оспори шансовете на Дани Сордо да запише името си в историята, като първият испанец победил в каталунската надпревара от 21 години. Разликата в краят на деня между двамата е от крехките 5.8 секунди, което ни обещава една доста интересна неделя.

Днешните условия бяха изключително добри с доста слънце и жега за разлика от вчера. Петъчните кални макадамови етапи бяха заменени от бързи и широки асфалтови трасета.

Днес слънцето бе на страна на фенове и състезатели в Испания

В началото на деня, Сордо успяваше да защитава своята преднина от 17.0 секунди, но Ожие бе безапелационен записвайки пет етапни победи излизайки начело в класирането.

„Дани бе силен и доста труден за настигане- заяви Ожие. Успяхме да се върнем в битката записвайки едни доста добри времена, въпреки трудността. Неделя ще бъде един доста вълнуващ ден и ние трябва да продължим в същият дух.“

Дани Сордо се оплакваше през денят от недозавиване, като дори намали темпото си за да получи повече сцепление. „ Доста съм разочарован че, изгубих битката, но какво мога да направя“, разясни Сордо.

Андреас Микелсен оглежда последствията след ударът в мантинелата Андреас Микелсен бе на сравнително голямо разстояние от битката за челното, след като се удари в мантинела преминавайки през таван. Въпреки щетите двамата с Андрес Яегер са невредими.

Ньовил, както и Сордо, не бе доволен от управлението на i20 WRC. В обедният сервиз белгиецът направи няколко промени по настройките, но в крайна сметка отново се върна на първоначалните от сутрешните минавания.

Хейдън Падън завърши днешният ден на четвърта позиция. Кивито също се оплакваше от подобни на своите съотборници проблеми, като в края на деня неговият пасив е от 16.1 секунди пред Ньовил. Крис Мийк е на пета позиция изоставайки с 37.9 секунди зад Хейдън Падън.

Пилотът на Citroen изгуби доста време спуквайки гума и оцелявайки след завъртане на пета предавка единствено разминавайки се с липсваща предна броня.

Мадс Остберг затваря челната шестица пред От Танак. Кевин Абринг,Мартин Прокоп и лидерът във WRC2 Ян Копецки затварят десетката.

Ерик Камили трябваше да отпадне, след като неговата скоростна кутия заби на пета предавка. Крейг Брийн отново имаше проблеми, но този път предният диференциал на DS3-ката го предаде.

В неделя екипажите ще преминат през общо четири етапа на запад от Салоу, с обща дължина от 62.80 километра. Първият етап за деня стартира по тъмно, докато пауър етапът ще се проведе в 13:00 ч. българко време. Можете да го гледате на живо по БНТ HD.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]