Ожие на крачка от поредна титла след епична битка с Еванс в Монца

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия се намират на една крачка разстояние от спечелването на своята осма световна титла, след края на днешния съботен ден от рали „Монца“.

Френския екипаж продължи да си разменя първата позиция с преките им конкуренти за титлата и спечелването на рали „Монца“ Елфин Еванс и Скот Мартин. Двата екипажа си размениха местата пет пъти в рамките на шест специални етапа, като в крайна сметка Ожие/Инграсия завършиха деня на първа позиция с аванс от едва 0,5 секунди.

Завършване в челната тройка означава титла за Ожие, чиито аванс в шампионата е от 17 точки пред Еванс.

„Не очаквах, че ще си върна лидерската позиция тази вечер – коментира французина чиито сезон 2021 ще бъде последният му с пълен сезон. – Поемам една идея по-малък риск, което ми коства и малко време. Надяваме се утре да бъде един силно емоционален ден за нас. Победата тук би била черешката на тортата, но основната ни цел не е печеленето на състезанието.“

На трето място днес завърши оплакващият се от проблеми с аеродинамиката и работата на гумите Дани Сордо, който изостава на 27,4 секунди от лидера. Испанеца просто нямаше какво да направи днес за да притесни лидерите и се фокусира изцяло върху това да вземе максимален брой точки за Hyundai Motorsport.

Той прескочи своя съотборник Тиери Ньовил, след като белгиеца направи грешка и удари своя автомобил в мантинелата.

„Беше още в самото начало, изпуснах задницата – разясни Ньовил, който извади чист късмет, че неговия автомобил се размина основно с козметични щети. – Направихме промени по окачването преди етапа и с незагрети гуми колата започна да поднася. Бях доста близо до това да взема завоя, но не се случи. Изгубеното ми време дойде от опитите ми да запаля колата отново.“

В крайна сметка Тиери Ньовил завърши предпоследния ден от рали „Монца“ на четвърта позиция с изоставане от 19,2 секунди зад Дани Сордо.

Оливър Солберг, който кара четвъртия i20 WRC затваря челната петица. Младия швед бе прекалено агресивен в алпийските етапи, което на няколко пъти можеше да му отнеме стигането до финала на деня.

На шесто място днес завърши Такамото Катцута. Японеца определено не бе доволен от представянето си в следобедните етапи около легендарната писта допускайки чести грешки.

На седмо и осмо място се намират Темо Сунинен и Гас Грийнсмит, които се намират в битка помежду си. Грийсмит водеше пред своя бивш съотборник, но финландеца успя да го прескочи в предпоследния етап преди обедния сервиз. Разликата между двамата е от 7,7 секунди.

На девето място се бетонира Кале Рованпера, чиито подход през този уикенд е изцяло фокусиран върху това да завърши.

Лидера в WRC3 Андреа Кругнола затваря челната десетка в рали „Монца“ днес. Италианеца успя да се намеси в битката за челото изпреварвайки и двамата претенденти за титлата в WRC3. Неговия аванс е от крехките 6,5 секунди пред Йоан Росел, докато Каетан Каетанович е на 2,6 секунди зад своя френски съперник.

Битката в WRC2 днес продължи както завърши и вчера. Яри Хутунен има аванс от над минута пред Андреас Микелсен. На трето място се намира Енрико Бразоли с изоставане от почти дванадесет минути зад лидера.

Утрешния неделен ден ще бъде и последния рали ден за сезон 2021, както и деня в който идва края на настоящата рали ера отстъпвайки на хибридните технологии. Общата дължина на състезателните километри е 39,53 километра, разделени на три специални етапа. Последния пауър етап ще стартира в 13:18 ч. българско време и ще може да се гледа по телевизия Макс спорт 1.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]