Ожие на крачка от победата, след драматична съботна сутрин

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия са на прага да запишат своята пета победа в рали „Мексико“ възвръщайки си лидерската позиция след един доста луд съботен ден.

Екипажът на Ситроен завърши вчерашния ден с аванс от 27 секунди пред Елфин Еванс/Мартин Скот, докато тежките мексикански условия продължаваха да взимат своите жертви.

Авансът на Ожие от петък буквално изчезна още в първия етап за деня, след като французина спука гума.

„Беше труден и дълъг ден – коментира пилота на Ситроен. – Стартирахме със спукана гума и завършихме етапа с малка техническа повреда. Като цяло карахме добре. Доволен съм че, стигнахме до финала на днешния ден с увеличена преднина.“

В същия етап преди спуканата гума на Ожие, Есапека Лапи заби своят С3 WRC на 800 метра от финала и с половин кола стърчаща на трасето. Това принуди организаторите да отменят етапа, като част от екипажите получиха служебни времена. Решението на организаторите да даде изоставане на Ожие от 22.4 секунди в тази отсечка поради спуканата му гума обаче е доста противоречиво и най-вероятно ще ескалира до скандал, който ние ще преразгледаме в детайли в следващ материал.

Така Крис Мийк излезе на чело с аванс от 1.3 секунди спрямо Ожие. От своя страна още в следващата отсечка пилот на Тойота също спука гума, изгубвайки над 90 секунди и още минута и половина в следващият етап поради проблеми в окачването на Ярис WRC.

След проблемите на Мийк, Ожие излезе на чело с аванс от 19.2 секунди спрямо най-близкият му преследвач Елфин Еванс, като до края на деня той го увеличи на 27 секунди въпреки удар в мантинелата в последният етап за деня.

Битката за второто място също бе доста жестока във вчерашния ден. Ойт Танак направи уникална атака стопявайки 20 секундното си изоставане на 2.2 секунди спрямо вторият в класирането Елфин Еванс.

Тиери Ньовил стигна на самотната четвърта позиция с изоставанео от над минута спрямо лидерите. Белгиеца имахе проблеми със скоростта и прекара почти целият следобед в уточнаване на настройките на окачването си с надеждата да намери правилното решение.

Петата позиця в края на деня е за Крис Мийк, който завърши деня с проблеми със скоростната кутия и глоба от 3000 евро поради нерегламентирано шоу за публиката преди старта на SS1.

На шеста позиция е лидера в WRC2  и местна рали звезда Бенито Гера. Марко Булачия, Яри-Мати Латвала, Рикардо Тривиньо и Дани Сордо затварят челната десетка от общо 20 екипажа достигнали до края на съботния ден.

Куриозна ситуация се получи за Андреас Микелсен, на който му бе затворен пътя с енда порта, класика в жанра….

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]