Ожие намаля темпото, докато Рованпера и Ньовил се борят за второто място на рали Монте Карло

Себастиен Ожие и Венсан Ланде продължават да са лидери с аванс от 30 секунди пред Кале Рованпера и Йоне Халтунен след края на днешните съботни сутрешни минавания. На трето място се намират Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге, които са в пряка битка със световните рали шампиони за 2022 година.

Днешните условия по трасетата на рали „Монте Карло“ не бяха по-различни от такива на стандартно асфалтово рали. Пилотите отново заложиха на сликовите смеси на гумите на Pirelli за трите сутрешни отсечки.

Първият етап за деня започна с атака от страна на Кале Ронвапера записвайки най-доброто време. Младия финландец днес има нелеката задача да защити втората си позиция от Тиери Ньовил. За нещастие на белгиеца в последните два етапа преди обедната зона за смяна на гуми Рованпера успя да увеличи аванса си от 4,6 секунди на 12,4 правейки всичко възможно за да се откъсне напред.

Назад в класирането също се заформи интересна битка за четвъртото място. Елфин Еванс успя да прескочи От Танак, който се оплака от странни проблеми със сервото на своята Puma Hybrid Rally1. Естонеца разкри, че няма какво да направят и ще му се наложи да премине през целите втори минавания по този начин.

Реално се оправяме. Имаме късмет, че не останахме без серво. Към момента волана просто завива малко по-трудно„, коментира Танак.

Така това се превръща в пореден удар по надеждността на автомобилите на M-Sport Ford през този уикенд, след като Пиер-Люис Лубе изгуби напълно сервото вчера.

Днес френския пилот на M-Sport Ford нямаше такъв проблем, но за сметка на това се удари в мантинелата един завой преди финала на първата отсечка за деня.

По-късно от екипа обявиха в социалните мрежи, че Лубе и Жилсул отпадат от надпреварата.

Назад в класирането Такамото Катцута успя да се справи с намиращия се пред него Дани Сордо в битката за шестото място. Японеца определено бе по-бързият пилот от двамата тази сутрин. Според испанеца загубата на темпо идва от самия него въпреки, че се оплака и от липса на допълнителна хибридна мощност в последната отсечка преди обедната зона за смяна на гуми.

В WRC2 Николай Грязин записа две етапни победи от три специални етапа увеличавайки преднината си на 43,5 секунди. Намиращият се на второ място Йоан Росел също вече има голяма преднина пред третия Пепе Лопес. Испанеца в момента се намира в тежка битка със Стефан Леферв за третото място на подиума, като разликата между двамата е от 0,7 секунди в полза на Лопес.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3226 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]