Ожие и Ньовил в люта битка за победата в Сардиния

Във вчерашния изключително интересен предпоследен ден от рали „Сардиния“ се разигра една люта и диреткна битка между Себастиен Ожие и Тиери Ньовил. Двама се бореха за секунди през всичките седем каменисти италиански етапа в северната част от острова. В крайна сметка на лидерската позиция в края на деня завърши екипажа на Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия с аванс от 3.9 секунди спрямо Тиери Ньовил и Николас Жилсул.

Ньовил, който е лидер в шампионата с аванс от 19 точки спрямо Ожие, записа три етапни победи зад волана на своя  Хюндай i20 WRC, в сравнение с Ожие, който записа едва две зад волана на Фиеста WRC.

Сутринта започна доста добре за Ожие, който успя да увеличи аванса си на 20 секунди, докато изведнъж изгуби почти педнадесет секунди в последният етап преди обедният сервиз. Това доближи французина изключително опасно до Ньовил, който спука гума в етапа Coiluna-Loelle. Ожие от своя страна изгасин двигателя на своята кола.

„Много е близо – коментира Ожие. – Натискахме зраво следобед, понеже бях много ядосан от представянето ни от сутринта.  Всичкото време което изгубих спрямо Тиери бе именно от там. Определено има напрежение, но през целия уикенд положението е напрегнато и ако искаме да спечелим ще трябва да се преборим за победата.“

„Знаех че, ако спукам още една гума ще изгубя много време и всички шаносве за добро класиране- разясни Ньовил, който след спуканата гума бе останал без резервна. – Поехме своя риск с това решени и успяхме да се справим, на моменти трябваше доста да се пазя от камъните. Битката още не е приключила.“

Интересни битка имаше през вчерашния ден и по-назад в класирането. Една така ве тази между Яри-Мати Латвала и Есапека Лапи, които се бореха за последното място на стълбичката. Латвала започна деня с аванс от 7 секунди, прекосявайки финиша на последния етап с аван от 5.3 секунд. В прехода обаче, финландеца получи повреда в алтернатора на своя Ярис, като причината е вероятен удар с камък. Така двамата с Мика Антила трябваше да приключат своето участие на рали „Сардиния“.

Зад Есапека Лапи завършина на пета и шеста позиция Хейдън Падън и Мадс Остберг, които също се борят за място в топ четири. Разликата между двамата е от 2.1 секунди в полза на норвежеца.

Крейг Брийн затваря челната шестица, пред лидера в WRC 2 Ян Копецки.

Днес на екипажите им предстоят две преминавания през два специалние тапа с обща състезателниа дължина от 42 километра. Най-важен и интересн етап ще бъде последни пауър етап, който ще можем да гледаме на живо по БНТ HD от 13:00 часа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]