Ожие и М-Спорт най-бързи в шейкдауна на рали „Монте Карло“

C2eUEllXAAgZ2Pp

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия започнаха своята съвместна работа с М-Спорт задавайки темпото в днешния шейкдаун на рали „Монте Карло“. Французина стартира втори по трасето, като реши да заложи за първите две минавания на гуми с шипове. Така пилотът на М-Спорт успя да запише най-доброто си време още при първото си минаване по етапа, възползвайки се максимално от сравнително чистите условия на трасето.

Ожие, който има три победи през последните три издания от състезанието, записа с четири секунди по добро време от това на бившия си съотборник Андреас Микелсен, който се превърна в звездата на деня.

Норвежецът откри шейкдаунът, като по подобие на Ожие реши да заложи на гуми с шипове. В крайна сметка това му помогна да постигне второто най-добро време в генералното класиране зад волана на Шкода Фабиа R5, буквално унищожавайки надеждите на всички пилоти в WRC2 за евентуална победа на рали „Монте Карло“ 2017.

16143559_1367207866655595_1369458614306831407_o

От Танак записа трето най-добро време и второ в WRC, прекосявайки финиша на 3.36 километровия шейкдаун  с  1.9 секунди по-бавно от Микелсен.  Яри-Мати Латвала загатна за темпото на Ярис WRC, като записа четвърто най-добро време със  7.1 секунди по-бавно от това на Себастиен Ожие.

Хейдън Падън, Дани Сордо, Юхо Ханинен и Тиери Ньовил затвориха челната осмица, докато Ерик Камили и Ян Копецки записаха девето и десето време в генералното, както и второ и трето в WRC2.

Разочароващо за всички фенове бе темпото на Елфин Еванс и това на пилотите на Ситроен, които изпаднаха от челната десетка. Екипът на шевроните реши да използва супер меката смес на асфалтовите гуми на Мишлен за първите две минавания, обричайки се да останат в дъното на класирането за сметка на това да разполагат с повече гуми с шипове за самото състезание.

AV20170010012

„След като резултатите от шейкдауна нямат пряко значение за самото рали, ние решихме да запазим броя на гуми с шипове- коментира стратегията на отбора Ив Матон. – На пилотите не им бе никак лесно да се справят с тази задача, защото трябваше да карат по заледените секции без да повредят колите. Мисията ни е изпълнена, за което можем да останем позитивни.“

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]