Ожие и Микелсен в жестока битка за победата на рали „Полша”

Sébastien Ogier (F), Poland 2015

Sébastien Ogier (F), Julien Ingrassia (F) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Poland 2015

Световните шампиони Себастиан Ожие/ Жулиен Инграсия, продължават да бъдат лидерите в рали „Полша” и след вчерашният трети ден. За френският екипаж деня не мина никак гладко, след като техните съотборници Андреас Микелсен/Ола Флоене бяха опасно близко през цялото време зад тях. Сутрешните проблеми с прахта и отмененият 14-ти специален етап поради множеството публика допълнително подпомогнаха на световният тандем да запази своята крехка преднина. Андреас и Ола бяха изключително бързи въпреки различният си подход към избора на гуми спрямо лидерите. Двамата направиха няколко малки грешки в два от специалните етапи, като към това можем да добавим и сутрешните проблеми с прахта, но като цяло 5,6 секунди разлика не е никак зле за норвежците .

Себастиан Ожие: „ Перфектен ден за Жулиен и мен. Много съм доволен от нашето представяне. В откриващият етап извадих максималното от проблемите на екипажите зад мен с видимостта заради прахта. На всякъде бяхме на пълна газ без да направим нито една грешка. Отсечките са невероятни и много забавни за каране. Нашата преднина пред Андреас е изключително малка. Толкова, колкото бе и в Швеция. Зрителите може да очакват голяма битка, след като Андреас е решен да запише първата си победа тук.”

Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Poland 2015

Андреас Микелсен: „ Дадохме целият максимум вчера. На всякъде бяхме на пълна атака. Сутринта изгубихме малко време от Себастиан Ожие, част от причината е малките грешки които направихме. Следобед успяхме да се възстановим от тази загуба на време. Изборът ми на гуми не бе най-лошият, взехме четири твърди гуми и използвахме две меки за супер специалният етап. Контрастирайки ни Себ бе основно с меките гуми. Разликата ни е малко над 5 секунди а ни остават още 30 километра и ще се боря като лъв за моята първа победа. Едно е сигурно ще дадем най-доброто от себе си.”

clickТретото място е за изключително бързите От Танак/Райго Молдер. Естонският екипаж и вчера показа едно много сериозно темпо, като успя да се изкачи от четвърта на трета позиция разделяйки фолксвагенското трио на SS13 с уникалните 0,1 секунди. До края на деня активът им спрямо Латвала/Антила е от 1,5 секунди, обещавайки ни една доста интересна битка за третата позиция. „ Усещането е много добро, когато си в битката,”заяви Танак. „ Всички искат да победят и всички натискат колкото могат по-здраво. Фактът че, сме толкова близко до подиума е направо невероятен. Имал съм добри резултати в миналото но не чак такива. Успяваме да покажем едно доста сериозно темпо, като смятам че тук е най-доброто ми представяне до сега в моята кариера. Днес Яри-Мати ще натиска доста здраво, както и ние.” Техните съотборници Елфин Еванс/ Даниел Барит отпаднаха в преходът към SS11, след като водната помпа на тяхната Fiesta WRC ги предаде.

Пилотът на Volkswagen Яри-Мати Латвала, успя да удържи От Танак зад себе си до обедният сервиз, но следобеда никак не се разви добре за финландският пилот. Двамата с Мика Антила изпитваха сериозни проблеми с намирането на правилното темпо на така бързите полски трасета. „ Вчера изпитвах проблеми с баланса, като цяло. Понякога натискахме прекалено много, понякога не чак толкова. Като цяло колата бе перфектна, но аз не успях да намеря своят ритъм. Времената които правихме сутринта, не можеха да се сравняват с тези от следобед. За съжаление не успях да удържа Танак зад мен, затова днес ще се борим за третата позиция. Целта си остава същата, да се качим на подиума.”

P-20150702-00153_NewsПетата позиция е за добре представящите се Хейдън Падън/ Джон Кенард. Новозеландското дуо заложи следобед на микс от твърди и меки гуми, което им помогна значително в битката за най-бързият Hyundai с Тиери Ньовил/Николас Жилсул. Разликата между двата екипажа е 19,4 секунди в полза на „кивитата”, след едни изключително сериозни топ времена. Зад Ньовил/Жилсул е екипажът домакин Роберт Кубица/Мачиек Счепаниак. Поляците показват едно доста сериозно израстване на домашните трасета, без излишни рискове, поддържайки стабилен ритъм и без инциденти. Двамата имат пасив от 14,1 секунди зад белгийският Hyundai.

Двата екипажа на Citroen са на осма и девета позиция. Крис Мийк/Пол Найджъл са на 10,2 секунди от Кубица/Счепаниак. Докато техните съотборници Мадс Остберг/Джонас Андерсон успяха да се преборят с десетите Дани Сордо/Марк Мартин за деветата позиция до краят на деня.

Крис Мий: „ Още след като се обърнахме в шейкдаунът изпитвам затруднения в намирането на увереност за този тип настилка. Опитваме се да поддържаме добро темпо за да спечелим добри точки. Въпреки прахта ние давахме доста близки времена с лидерите, което е доста окуражаващо. Кубица не е далеч от нас.”

Мадс Остберг: „ Трябваше да усетим колата. Не беше лесно да стартираме втори по отсечките, но спрямо другите екипажи нашето темпо бе добро. Всичко е в детайлите и малките неща. В обедният сервиз направихме промени по настройките на окачването и избрахме правилните гуми.”

WRC 2

P-20150702-00210_News

Есапека Лапи продължава да води уверено заедно със своята Skoda Fabia R5. Вторият Понтус Тидеман, успя да вземе пет от седемте етапа, като намали пасивът си от 50,1 секунди на 37,7 секунди зад своят съотборник. Карл Круда е трети зад волана на Citroen DS3 R5 на далечните 2 минути зад лидерите. Естонецът направи една етапна победа и челната тройка монополизира класирането във WRC2. Лидерът в шампионата Насер Ал-Атия отпадна отново в SS12, но този път няма да рестартира.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]