Ожие и Латвала в битка за Финландия, след втория ден

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Finland 2015

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Finland 2015

Фолксваген за пореден път са крачка пред другите. През целият вчерашен ден битката бе между два екипажа. Себастиан Ожие/Жулиен Инграсия и Яри-Мати Латвала/ Мика Антила се бориха доста сериозно, като в края на деня водачи в генералното класиране са Яри-Мати Латвала/Мика Антила с крехката преднина от 2,6 секунди. Техните съотборници Андреас Микелсен/Ола Флоене за съжаление отпаднаха след един доста сериозен инцидент на SS5 Himos 1 (5,62 km). За радост и двамата са наред, но изгубиха всички шансове за добър резултат на рали „Финландия”.

Sébastien Ogier (F), Julien Ingrassia (F) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Finland 2015

Себастиан Ожие: „ Доволен съм от вчерашният ден. Отсечките са невероятни, особено „Онинпоя”. Смятам че, до момента това си е най-добрата отсечка в сезона. Комплименти и за Яри-Мати Латвала, който е впечатляващ на домашен терен. За да го победим аз и Жулиен трябва да се раздадем още повече през следващите дни. Обаче да караш толкова близко до ръба не може да се случи без да поемеш рискове, както показа катастрофата на Андреас. Двамата с неговият навигатор са големи късметлии разминавайки се само с ударената кола.”

Яри-Мати Латвала: „ Вчера бе доста забавно. Радвам се че, успях да направя добри времена на Онинпоя. Не бях карал толкова добре на това рали до днес. Като финландец, за мен е привилегия да водя в домашното си състезание. Въпреки това ни остават още много километри за покриване. Днес ще продължавам с пълна газ. Смятам че, ключът към успеха тук е да държиш висок ритъм имайки винаги едно на ум.”

P-20150731-00367_NewsПоследствията от ударът на Андреас Микелсен/Ола Флоене, двамата преглеждат автомобила

P-20150801-00013_News

Андреас Микелсен: „ Имахме висоти и падения на рали Финландия. Най-много искахме да защитим втората си позиция в шампионата. Записките ми бяха прекалено оптимистични за петата отсечка. Отпуснах газта в един ляв дълъг завой с превал, който можеше да се вземе на пълна газ в перфектни условия. Излязохме от пътя и се обърнахме през таван няколко пъти. За наша радост поло-то е доста здрава кола и нищо сериозно не ни се случи.”

P-20150801-00009_NewsТрети в края на вторият ден са Крис Мийк/Пол Найджъл. Екипажът на Citroen за в момента показва че, се е научил от грешките си карайки бързо но сигурно. Въпреки това Мийк се оплака от проблеми с предният диференциал след първото минаване на Онинпоя. Днес, тандемът е със сменено задвижване и скоростна кутия, като за момента ирландецът е доволен от промените. „ Усещам колата доста добре, както и през миналата година. Имах странно усещане в колата след първото минаване през Онинпоя. Чувах шумове от предницата, първо си помислих че, сме спукали гума, а после и проблеми в трансмисията. Следобед се концентрирах още повече върху карането си, като успях да взема и етапна победа.” Мийк е на 24 секунди от лидерите в ралито.

Зад Мийк/Найджъл на 10.1 секунди и четвъртата позиция са техните съотборници Мадс Остберг/Йонас Андерсън. Вторият екипаж на шевроните също се справи вчера доста добре без да взима излишни рискове, работейки върху чисто и бързо каране из финландските трасета. „ Деня мина добре. Изгубихме няколко секунди в началото на деня. От третият етап успяхме да влезем долу-горе в ритъм. Днес ще продължаваме така, като смятаме да притесним лидерите. Днешните етапи са един от най-любимите ми очаквам с нетърпение да карам по тях.”

P-20150801-00008_News

Тиери Ньовил/Николас Жилсул имат огромното изоставане от над минута зад екипажите на Citroen, поставяйки доста сериозна граница в класирането. Техните съотборници Дани Сордо/Марк Мартин ги следват на шестата позиция с пасив от 2,7 секунди. Младокът Хейдън Падън претърпя доста сериозен инцидент, като за радост се разминаха само с доста смачкан автомобил.Челната деветка се затваря от Юхо Ханинен/Томи Туоминен, Мартин Прокоп/Ян Томанек, Есапека Лапи/Ян Ферм.

clickПоправка на място направена от Елфин Еванс/Даниел Барит

Екипажите на M-Sport със сигурност нямат късмет през тазгодишното издание на рали „Финландия”, след като и двата получиха повреди в окачването изпадайки на десета за От Танак и двадесета позиция за Елфин Еванс. Роберт Кубица имаше проблеми с алтернатора, което в края на деня го принуди да отпадне и да стартира по рали 2.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3252 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]