Ожие и Инграсия са победители в рали Сафари след драма за Ньовил и Видаеге

WRC_2021_Rd.6_243
Снимки: Toyota Gazoo Racing, WRC.COM, M-Sport WRT

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия са победителите в тазгодишното издание на рали „Сафари“. Френското дуо не започна добре състезанието, но с течение на уикенда успя да се възползва от поредните проблеми за екипажите на Hyundai.

Днес те започнаха деня намирайки се на трето място в генералното класиране с изоставане от над минута зад лидерите Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге, които просто трябваше да завършат днес. За съжаление белгийците удариха своето задно дясно окачване в камък в първата отсечка за деня принуждавайки се да отпаднат на едва няколко километра от финала на една сигурна победа.

Така рали „Сафари“ бележи поредния провал за отбора на Hyundai, които за пореден път през този сезон имат най-бързите екипажи с най-бързия автомобил, който същевременно се оказва недостатъчно надежден.

Драмата за Ньовил/Видаеге бе добре дошла за Такамото Катцута/Даниел Барит, които излязоха начело в класирането. Те обаче нямаше как да се противопоставят на Ожие и Инграсия, които се намираха достатъчно близо за да атакуват първото място. В крайна сметка френското дуо на Toyota взе победата с аванс от 21,8 секунди пред своите съотборници. Тази победа увеличава активът им на 133 точки с 32 точки повече от най-близките им преследвачи в шампионата.

На трето място завършиха От Танак и Мартин Ярвеоя, които за съжаление са единствения оцелял екипаж на Hyundai Motorsport. За утеха естонците спечелиха пауър етапа взимайки едни доста важни бонус точки. Те продължават да се намират на четвърто място в шампионата с актив от 69 точки и изоставане от 8 точки зад своите съотборници Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге.

„Беше много тежко рали, но за щастие преминахме през финала“, коментира Танак.

Назад в класирането на рали „Сафари“ битката между екипажите на M-Sport бе повече от интересна. Гас Грийнсмит, който е водещия пилот на отбора, не успя да се справи с Адриен Формо в първото макадамово състезание зад волана на WRC автомобил за французина. В края на съботния ден Грийнсмит имаше аванс от 12 секунди зад Формо. Днес двамата получиха разрешение от шефовете на M-Sport да се състезават помежду си, което отприщи Формо, който направи няколко много добри времена включително записвайки първата си етапна победа зад волана на WRC автомобил.

В крайна сметка екипажите на M-Sport завършиха първото си рали „Сафари“ на четвърто и пето място пред Кале Рованпера и Йоне Халтунен.

260621_AT-RaiOnkar-Safari-2021_02_fc5ae_f_1400x788

Челната седмица се затваря от победителите в WRC3 Онкар Рай и Дрю Стурок (Volkswagen Polo GTI R5), които по подобаващ начин представиха местните пилоти.

Следващия кръг от световния рали шампионат е рали „Естония“ (15-18.07.2021) в което традиционно най-бърз е От Танак.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]