Ожие е вероятно да се откаже от WRC, ако не се променят правилата за стартовия ред

Sébastien Ogier (F) WRC Rally Australia 2015

Все още настоящия шеф на Volkswagen Motorsport Йост Капито, заяви пред английското издание Autosport че, се страхува Себастиан Ожие да не напусне спорта поради правилата определящи стартовият ред в състезанията.

Rally Sweden Ogier 2016Ожие, който не е печелил през този сезон от февруари, настоява да бъдат променени правилата давайки му възможността да взима победи в макадамовите ралита от календара. Според настоящите правила, лидерът в шампионата трябва да стартира пръв по трасетата, като само тези стартиращи по системата „Рали 2“ са задължени да стартират преди него в даденият етап.

Въпреки че, тези правила съществуват още от миналата година, благодарение на натискът на Volkswagen върху ФИА е предвидена дискусия и евентуално редактиране на правилникът в тази насока. Различни източници обаче твърдят че, е има шанс това правило да се превърне в още по-голяма пречка за Себастиан Ожие, след като е вероятно да оставят пилотът лидер в шампионата да открива трасетата и в неделя.

„Смятам че, може да се откаже от състезанията“, заявява Капито. „ По скоро трябва да го питате самият него, но както го познавам той ще предпочете да се откаже от рали спорта. А това може би няма да е никак зле за някои хора…“

Капито смята че, от ФИА няма да заложат на откриването на етапите и в трита състезателни дни, докато от страна на федерацията реално търсят да постигнат консенсус с желанията на Volkswagen Motorsport.

Rallye Monte Carlo 2016

Реално погледнато на нещата това желание на Себастиан Ожие може да се счита за доста неоснователно с оглед спечелването му на световната титла през 2015, след като правилата бяха същите както и през тази година. Единствената разлика с миналата година е че, конкуренцията на Volkswagen в лицето на отбори и пилоти са си написали домашните за сезон 2016. От друга страна имаме и фактът че, Себастиан Ожие реално продължава да води в шампионата въпреки че, не е печелил от рали „Швеция“ насам. Французинът разполага с 143 точки, като най-близкият му преследвач е Андреас Микелсен на 92 точки, следван от Хейдън Падън с 72 точки.

P-20160612-00048_News

От промоционална гледна точка през този сезон имаме шест различни победителя от седем различни кръга, като във всяко едно рали се борят за победата средно около 3 екипажа при реален шанс да завършат в топ три първите пет екипажа във временното класиране. Това допринася за допълнителният интерес на публиката, който се е увеличил главоломно през тази година, благодарение на доста интересните битки на които бяхме свидетели до момента.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]