Ожие води пред Рованпера след един истински трилър

Себастиен Ожие и Бенджамин Вейлас удържаха на атаката на Кале Рованпера и Йоне Халтунен завършвайки първия ден от рали „Каталуния“ на първа позиция.

Новия и „стария“ световен шампион си спретнаха една изключително интересна битка разменяйки се етапни победи през целия ден.

Рованпера започна деня повеждайки в класирането, след първите две отсечки. В третата Les Garrgues Altes 1 не успя да запази позицията си изгубвайки 8,2 секунди поради появило се недозавиване в неговия GR Yaris Rally1. Ожие, който записа и етапна победа в Les Garrgues Altes 1, наследи позицията на Рованпера, но малко след това, в последния етап преди обедния сервиз, Тиери Ньовил направи страхотна атака изненадвайки пилотите на Toyota.

Следобед за съжаление белгиеца не успя да задържи позицията си спрямо Ожие, който отново пое челото. Междувременно Рованпера записа две поредни етапни победи притискайки французина. В последната отсечка за деня Ожие отговори на своя съотборник записвайки етапна победа завършвайки с аванс от 4,8 секунди.

Деня премина добре – коментира Ожие. – Беше плашещ факта, че стартираме седми по трасето и, че трябваше се справяме с извадената фракция на пътя. За сега се справяме добре. Разбира се 4,8 секунди не е голяма разлика, затова ще се наложи да продължим да натискаме и утре. Нека най-добрия да спечели!

Двукратният победител в рали „Каталуния“ Тиери Ньовил не успя да притесни пилотите на Toyota, но пък неговото изоставане спрямо Рованпера е от 7,7 секунди, което още не го изважда от борбата за победата.

Не разполагаме с нужната скорост, казано честно не мога да натискам на максимум. Колата започва да се плъзга много и е трудно да се намери правилен подход за подобряването и„, коментира Ньовил.

От Танак се намира на четвърта позиция с изостване от 7,5 секунди зад Ньовил, докато Дани Сордо е пети. Деня определено не мина по план за Танак и Сордо. Естонеца имаше проблеми с хибридната система, и изскочил ремък на алтернатора, докато Сордо спука предна лява гума в SS7.

Не само обаче Сордо имаше проблеми с гумите. Елфин Еванс също спука гума удряйки същия камък в който спука своята гума Такамото Катцута. Двамата завършиха днешния петъчен ден на шесто и осмо място, оставяйки между себе си Крейги Брийн.

Адриен Формо и Гас Грийнсмит затварят челната десетка.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]