Ожие води пред Льоб в рали Монте Карло 2022

Себастиен Ожие и Бенджамин Вейлас са лидерите в тазгодишното юбилейно издание на рали „Монте Карло“, след края на първия ден от надпреварата. Най-близо до тях на едва 6,7 секунди се намират Себастиен Льоб и Исабел Галмиче, докато Елфин Еванс и Скот Мартин са трети с изоставане от 4,5 секунди зад съперниците си от Ford M-Sport.

Във вчерашния маршрут на „старата госпожа“ екипажите трябваше да преминат изцяло на тъмно през два от най-легендарните етапа в ралито, включително и преминаването през легендарния връх „Кол де Турини“.

„Пенсиониралия“ се Себастиен Ожие започна надпреварата записвайки етапна победа с аванс от 5,4 секунди зад волана на своя GR Yaris Rally1. Най-близо до французина бе деветкратния световен шампион и завършилия само преди няколко дни на второ място в рали „Дакар“ Себастиен Льоб. Така двамата най-легендарни рали пилоти показаха своето темпо още от самото начало.

Във втория и последен етап за деня Ожие отново бе най-бърз, но този път Льоб записа с 1,3 секунди по-слабо време от сънародника си поставяйки се на минимална дистанция от него.

„Бях малко изненадан, че ще спечеля етапната победа в първата отсечка, защото казано честно не се чувствах уверен – коментира Ожие в края на деня. – Времето ни бе добро и няма от какво да се оплача. Във втория етап увереността ми се покачи. Колите са доста различни спрямо миналата година и мисля, че всички се опитват да се адаптират. Има много параметри в които може да се направят подобрения. Разликите още от самото начало са малки затова изглежда, че битката ще бъде трудна и вълнуваща.“

Деветкратния световен рали шампион Себастиен Льоб успя по впечатляващ начин да се адаптира към Puma Rally1 бивайки най-бързия пилот с автомобила на Ford M-Sport.

Започнахме добре първия етап, но бе трудно с наличието на заледени места – подсмихва се легендата. – Не исках да направя грешка и затова бях внимателен. При втория етап бях прекалено агресивен към гумите. Прегрях ги преди да достигна средата на етапа и изпитвах затруднение да поставям колата в правилната позиция.“

Скоростта на Елфин Еванс въпреки третата му позиция във временното класиране определено не е за подценяване. Великобританеца се намираше през цялото време опасно близо до двете легенди, като във втория етап записа с едва 1,9 секунди по-слабо време от Ожие. Неговото изоставане от 11,2 секудни много бързо може да се намали с оглед предстоящия най-дълъг ден от маршрута на рали „Монте Карло“.

На 6,7 секунди зад Еванс се намира Адриен Формо, който заедно с Льоб доказва, че Puma Rally1 за сега е може би най-уточнения автомобил от трита. Младия подкрепен от Red Bull французин е четвърти на 4 секунди пред своя съотборник Гас Грийсмит чиято усмивка не падна от лицето през цялото време.

След първите два етапа най-добре представящият се пилот с i20 N Rally1 е Тиери Ньовил. Белгиеца се намира на шесто място с изоставане от 28,5 секунди от челото, нещо което определено в щаба на корейският тим не са очаквали. Зад него на едва 0,7 секунди се намира Крейг Брийн, който бе повече от доволен да завърши деня. Ирландеца призна, че за пръв път от пет години е успял да премине през върха и затова е карал на сигурно.

От Танак и Мартин Ярвеоя са на осма позиция изоставайки с 11,9 секунди пред Брийн. Естонското дуо имаше проблеми с хидравликата във втория етап, а в първия проблеми с двигателя на техния i20 N Rally1.

Челната десетка се затваря от Такамото Катцута, следван от Оливър Солберг.

Най-бърз при Rally2 автомобилите е Ерик Камили, който води и в WRC2 Open. Французина има аванс от 9,1 секунди пред Андреас Микелсен, който е следван от Стефан Лефевр на 15,4 секунди.

Николай Грязин, който е един от фаворитите за спечелването на титлата през този сезон, подпали спирачките на своята Skoda като дори се наложи намеса на маршалите.

Днес на екипажите им предстои най-дългия ден от ралито с шест специални етапа с обща състезателна дължина от 97,86 километра. Първата отсечка Roure – Beuil 1 стартира от 10:14 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]