Ожие води в Сардиния след един драматичен първи ден

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия приключиха вчерашния същински първи ден от рали „Сардиния“, като лидери след невероятна атака в следобедните минавания. Френското дуо, което изгуби лидерската си позиция в шампионата след рали „Португалия“, оглави класирането пред Тиери Ньовил и Николас Жилсул с аванс от 18.9 секунди и в доста непредвидими метеорологични условия.

Ожие и Ньовил определено не очакваха да се намират в челото на класирането, след като двамата трябваше да играят ролята на чистачи. За техе късмет дъждовете застигнаха острова, което обърна условията в полза на стартиращите по-рано по трасетата екипажи.

Въпреки това деня не започна никак добре за Ожие, който до обедния сервиз се намираше на едва пета позиция и с изоставане от почти 25 секунди от временният лидер Андреас Микелсен. Ключова роля за французина изигра уникалното му време при второто минаване през доста калният етап Tula, което му помогна да излезе на чело пред Микелсен.

„Денят беше труден и не исках да рискувам – коментира Ожие. – Първия следобеден етап бе труден, но успях да спечеля доста време. Бях изненадан, но определено бях по-атакуващ режим спрямо сутринта.“

Ньовил, който завърши деня без задна броня и заден спойлер, както и с щети по редницата нна i20 WRC

Ньовил от своя страна твърди, че неможе да повярва на подаръкът си даден му от боговете на дъжда, давайки му възможността да атакува през целия ден.

„Помислих си, че нямаме никакъв шанс дори да влезем в челната осмица – разясни белгиеца. – Дъждът ни помогна изключително много и имах възможността да натискам доста здраво.“

На трето място след края на петъчния ден се нареди Яри-Мати Латвала с изоставане от 37.2 секунди зад Ожие. Финландеца отново изпитваше затруднения с увереността в доста хлъзгавите и непредвидимите условия. С изсъхването на трасетата, пилота на Тойота всепак успяваше да вдигне темпото. В събота в негов преследвач ще се превърне Есапека Лапи, който завърши деня на 4.4 секунди от съотборникът си.

След  като Крис Мийк не взе участие в Сардиния, Мадс Остберг бе най-добре предтавящият се пилот, завъшрвайки на пета позиция пред Хейдън Падън. Разликата между двамата е от 3.2 секунди в полза на норвежеца.

Може би най-драматичен бе деня на Андреас Микелсен, който доминираше в сутрешните минавания. Норвежеца получи повреда в скоростната кутия, която остана на задна. Дори замалко да не се подпали, след като нагорещеният ауспух на неговия i20 WRC не подпали една от защитните бали.

Ойт Танак спука радиатора на своя Ярис след изключително тежко приземяване след скок, докато Тимо Сунине излетя от трасето в същия етап.

Днес на екипажите им предстой най-дългия ден от надпреварата със 146 състезателни километра на изток от Алгеро. Емблематичният скок на име “Miky’s jump” ще бъде преминат на два пъти.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]