Огън и жупел на рали Полша, От Танак повежда

scn15963133

Естонеците От Танак и Райго Молдер поведоха след втория ден от едно нажежено рали „Полша”. Екипажът на Dmack си спретна една гладиаторска битка с Андреас Микелсен/Ола Флоене и Хейдън Падън/Джон Кенард. В края на деня и трита екипажа имат пълен шанс да триумфират в едно от най-бързите ралита, след като Микелсен изостава само на 4.2 секунди а Падън е на 10.2 секунди зад Танак, след края на втория ден.

„Денят бе изключително добър за нас, особенно следобед след като успях да намеря добър ритъм”, заяви Танак в края на деня. „ Етапите са изключително бързи, а някой са доста тежки. Но ако искаш да победиш, със сигурност трябва да си на пълна газ.”

Изминаха точно 12 месеца, от както Танак поведе за последно в кръг от WRC. А тазгодишното му представяне в Полша, записа името му в историята, като първия пилот с гуми Dmack повеждал в световния рали шампионат.

Денят започна с Тиери Ньовил на чело, но Танак стартира своята изключително бърза серия още от първия етап за деня излизайки на чело. Още в следващия етап Андреас Микелсен излезе на чело, като успя да защити своята позиция за цели пет специални етапа. В SS8 Танак отново излезе на чело, като успя да задържи позицията си до края на деня с актив от само 3.2 секунди.

Rally Poland 2016

За съжаление Микелсен не успя да увеличи 3.6 секундния си актив. При вторите минавания в изключително мекия макадам се образуваха коловози. Поради тази причина Микелсен не бе доволен от управлението на своя автомобил и си призна че, няма да може да отговори на темпото на Танак в края на деня. „ Един доста интересен ден, с една невероятна битка. Сутрита се почувствах много комфортно в полото. Следобед обаче не бях доволен от настройките на колата, като затова решихме да натиснем педала до ламарината за да не позволим на лидерите да избягат. Като цяло сме доволни от развитието на деня.”

img_news_day1Хейдън Падън/Джон Кенард направиха три етапни победи, но кивито не бе доволен от своя автомоил през целия ден. В обедния сервиз Падън направи промени по окачването за да коригира баланса на колата, но се оказа че колата е прекалено ниска за да атакува качествено получените коловози.

Лидерите в шампионата и настоящи световни шампиони Себастиан Ожие/Жулиен Инграсия завършиха деня на четвърта позиция с пасив от 16.3 секунди зад лидерите. Французина се надяваха да завали за да се уеднаквят силите и да намали тяхното изоставане. „ Ние бяхме на лимитина на скоростта, почтни не използвахме спирачките. Етапите са уникални, но нашата позиция прави нашата задача доста трудна”, заяви Ожие.

Петата позиция е за Тиери Ньовил/Николас Жилсул. Екипажа на Hyundai  започна добре деня, но за съжаление изостава с 20.4 секунди зад лидерите. Шести са Яри-Мати Латвала/Мика Антила, които изостават на 16.2 секунди зад Ньовил/Жилсул. Финландския екипаж на Volkswagen така и  не успя да намери своя ритъм, като дори дадоха девето време в SS4. Стефан Лефевр завърши пръвя ден от рали „Полша” на 2.8 секунди от Яри-Мати Латвала, като неговия съотборник Крейг Брийн изостава със само 1.7 секунди.

5343d1c3-b932-4b11-851c-fc1991a1c419

Пилотите на M-Sport Ерик Камили и Мадс Остберг, затварят челната десетка след един изключително разочароващ втори ден за тях.

Хенинг Солберг имаше проблеми с инеркомът през целия ден, докато Дани Сордо даде четири последователни четвърти времена завършвайки деня на единадесета позиция.

Днес на екипажите им предстой най-дългия ден от ралито с 124 състезателни километра.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]