Обявиха маршрута на WRC Арктик рали Финландия

Рали Швеция с 55 зявени екипажа

Етапи на тъмно и температури от -20°C ще очакват екипажите, които ще вземат участие във втория кръг от световния рали шампионат „Арктик рали Финландия“.

Както се очаква състезанието ще бъде базирано в Рованиеми и е с дължина от 251 състезателни километра разделени на 10 специални етапа.

„Арктик рали Финландия представлява зимните моторни спортове в най-бляскавата им светлина – коментира заместник директорът на надпреварата Кари Нутинен. – Нямаме търпение да предложим едно фантастично, предизвикателно и компактно състезания на календарът на световния рали шампионат.

„Очакват се температури между -6°C и -14°C градуса в дните от ралито, като има вероятност и да достигнат и до -20°C градуса. Ще има достатъчно сняг или както го наричат местните „бяло злато“.“

В маршрута на надпреварата влизат етапите от проведеното по-рано „Арктик рали Лапландия“, като части от тях ще се карат в обратна посока.

Петъчня ден стартира със следобедния 31,05 километров етап Сариоярви, който ще се кара и на тъмно при второто му минаване. Съботния маршрут е сравнително компактен за стандартите на WRC с две минавания през преминаващата през замръзнало езеро отсечка Мусталапи (24,43 км), тясната и технична Каиуарва (19,91 км) и типично горската Сикакама (27,68 км), като второт минаване през Сикакама ще бъде изцяло на тъмно.

В неделя екипажите ще преминат през само един единствен специален етап носещ името Аитаярви с дължина от 22,47 километра. Те ще преминат през него на два пъти, като организаторите го описват като единствен по родът си.

Очакванията са условията да са доста сурови, като от wrc.com дори разкриват, че екипажите ще бъдат снабдени със специални китове за оцеляване в зимни условия включвайки две лопати и допълнителни дрехи.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]