Обявиха календара на WRC за сезон 2024

Промотърът на световния рали шампионат (WRC) обяви официално календара за сезон 2024.

През своя 52-ри сезон, керванът на WRC ще премине през 13 дестинации на четири континента, залагайки на добре познати състезания.

Рали „Монте Карло“ (25-28 януари) отново ще повдигне завесите и ще изправи участниците срещу трудните условия на френските Алпи. През 15 и 28 февруари ще се проведе рали „Швеция“, което вече традиционно успява да намери място в календара.

Около месец по-късно, и по-конкретно в периода от 28-31 март, ще се проведе рали „Сафари“, което се измества от традиционните дати през юни. Именно по този период е и дъждовния сезон в региона на Найроби, което ще затрудни значително участниците в състезанието.

Рали „Хърватия“ (18-21 април) вече традиционно е изключително посещавано от българските фенове на WRC и през следващия сезон се очаква отново това да се повтори.

Макадамовата серия от ралита започва с рали „Португалия“ (9-12 май), следвано от рали „Италия Сардиния“ (30-2 юни). През сезон 2024 своето място в календара намира рали „Полша“, което през годините бе едно от най-вълнуващите за гледане на място състезания.

За съжаление, рали „Естония“ няма да се проведе през следващата година. На негово място ще се проведе рали „Латвия“ (18-21 юли), което ще се проведе по етапите от добре познатото рали „Лиепая“.

1-4 август са дните, в които ще се проведе рали „Финландия“, което ще бъде последното рали пред лятната ваканция на екипажите. Те ще се завърнат за рали „Акрополис“, което ще се проведе в дните 5-8 септември. В края на същия месец (26-29 септември) ще се проведе рали „Чили“. Съвсем наскоро промотърът потвърди, че през сезон 2025 в календара трябва да се появи рали „Аржентина“, с което се очаква WRC да има по-сериозно присъствие в тази част на света.

Последните два кръга от сезон 2024 ще бъдат изцяло асфалтови. Рали „Централна Европа“ (31-3 ноември) и рали „Япония“ (21-24 ноември) ще сложат край на календара.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]