Обмислят тестове тип F1 за WRC

Промоутъра, отборите и редица лица от ФИА обмислят евентуалната промяна в правилата за тестване през следващия сезон. Идеята, която се прокрадна в началото на месеца, има за цел да намали разходите по подготовката на отборите.

Паралелно с това някои отбори са започнали да лобират за промяна на разрешения брой дни за тестване през сезона. През 2016 и 2017 от ФИА увеличиха дните от 42 на 55 за да могат отборите да се подготвят максимално новата генерация WRC автомобили.

Според английското издание Autosport, определено идеята е иновативна. Целта е всичките четири отбора да правят свойте предсъстезателни тестове в един и същ регион преминавайки през определени отсечки на ротационен принцип по подобие на Формула 1.

Отборите вече са дискутирали тази евентуална промяна спецално за асфалтовите ралита, като голямата трудност би дошла от към логистиката при тестовете за макадамовите състезания от календара.

Нашия екип попадна на интересан факт от друго английско издание, което твърди, че за предстоящото рали „Финландия“ един отбор се охарчва с почти 250 хиляди лева само за да закара автомобил и екип с механици до отсечки в близост до Ювяскюла. В това число дори не влизат разходите по ремонта и подготовката на автомобила за тестване.

С бюджет от почти два милиона лева за тестване и подготвка за сезон, повечето отбори очакват от ФИА да направи нужната стъпка за намалянето на този разход.

Томи Макинен от своя страна смята, че настоящите правила са добри за сега. На друго мнение са от М-Спорт. Рич Миленер смята че, определено е нужно да бъдат намалени дните за тества на макадам, понеже разходите са най-сериозни там.

„За асфалтовите ралита имаме възможността да последваме стъпките на Формула 1. По този начи ще можем да си споделяме разходите с другите отбори, като също така ще промотираме един нов начин за популяризиране на спорта сред феновете.“

Ето какво коментира и Ив Матон, рали директора на ФИА: “ Тестовете са тема, която е на масата за дискутиране. Искаме да работим с поризводителите по намалянето на разходите.

„Един от основните принципи по които смятаме да работим е да намалим разходите в определени аспекти, който не пречат на феновете и зрители, както и не генерират никаква възвръщаемост за отборите. Темата с тестовете е един от тези аспекти.“

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]