Ньовил удържа първата позиция въпреки драматичния последен етап от съботния ден на рали Сафари

Thierry Neuville

Съботните следобедни минавания продължиха да се развиват по начина по-който се случваха събитията и през сутринта. Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге постепенно и сигурно увеличаваха авансът си пред Такамото Катцута/Даниел Барит без да поемат излишни рискове. Така интригата продължи да се върти между Себастиен Ожие/Жулиен Инграсия и От Танак/Мартин Ярвеоя.

Двата екипажа продължиха да дават топ времена и през следобедните минавания. Ожие се опитваше в типичния за себе си стил да притиска Танак с надеждата естонецът да направи грешка. Танак от своя страна не се даваше, като същевременно се оптиваше да направи всичко възможно да стопи изоставането си спрямо Катцута.

Ожие спечели първата следобедна отсечка изтривайки 2,1 секунди от изоставането си. Танак отговори светкачино в следващата отсечка взимайки етапната победа и доближавайки се на 14,5 секунди до Катцута, който бе далеч от темпото на световния шампион. В последния етап за деня естонеца имаше сериозни шансове да прескочи пилота на Toyota пред себе си.

Плановете му обаче се объркаха драматично благодарение на дъждът, който се изсипа в част от 31,04 километровия етап. На около 15-тия километър започна да вали, което превърна мекия макадам в една доста хлъзгава настилка. В продължение на 3-4 километра Танак започна да губи изключително много време, като за капак на всичко се принуди да спре в етапа за да избърше запотеното пред себе си стъкло.

Така той изгуби над две минути в опит да се справи с условията и липсата си на видимост. Междувременно стартиращият пред него Себастиен Ожие успя да премине през етапа, когато дъждът не повлия толкова драматично на състоянието на трасето. Стартиращите от по-предни позиции в етапа имаха огромно предимство пред съперниците стартиращи след тях.

След драматичния последен етап за Танак Ожие се изкачи на третата позиция на 18,1 секунди пред своя сътборник Катцута и с аванс от 1:05.7 минути пред естонеца, който изпадна на четвърто място.

Тиери Ньовил също попадна в етапа при условия на дъжд, като на стоп финала самия той бе изключително ядосан от темпото си мислейки си, че Ожие го е задминал в класирането. Малко по-късно обаче той осъзна, че в същност е успял да увеличи преднината си с почти 30 секунди пред Катцута, като така разликата между двамата в края на днешния ден е от 57,4 секунди.

Назад в класирането нямаше големи драми. Гас Грийсмит продължава да се намира на пета позиция, пред своя съотборник Адриен Формо, който успя да намали изоставането си на 12 секунди. Кале Рованпера завърши деня на седма позиция пред лидера в WRC3 Онкар Рай.

Утре на екипажите им предстоят 53 състезателни километра разделени на пет специални етапа без сервизна зона. Първата отсечка стартира от 07:26 ч.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]