Ньовил триумфира в Аржентина

Тиери Ньовил и Николас Жилсул спечелиха рали „Аржентина“  с аванс от 0,7 секунди след уникална битка в последният етап с Елфин Еванс и Даниел Барит. В историята на световния рали шампионата само две състезания са приключвали с по-малка разлика между първият и втория.

В неделя пилотът на Хюндай разполагаше с три етапа за да стопи изоставането си от 11,5 секунди. Атаката на Ньовил бе доста сериозна, но проблеми с педала на спирачките за Еванс стопи разликата между тях на 0,6 секунди преди последният етап от състезанието Ел Кондор.

В първата часова контрола на Ел Кондор Еванс водеше пред Ньовил с три секунди, но към края на етапа уелсецът „остърга“ своята Фиеста на влизане в един от металните мостове и това изигра ключов фактор за неговата концентрация.

„Да гледам това бе най-лошият момент в живота ми- коментира Ньовил, който трябваше да гледа отстрани как Еванс кара по етапа. –  Дадох всичко от себе си, гумите ми не бяха в най-доброто състояние понеже натисках много в предишните два етапа.“

Еванс, който водеше в събота с над минута коментира: „ Разочарован съм, че изгубих след такава голяма преднина след толкова много проблеми. Ударих се в мост и това може би направи разликата.

„Трудно е да усмисля случващото се след като имах толкова голям аванс, но това е нещо с което трябва да се справя сам. Трябва да се върна по-силен за да мога да печеля за в бъдеще.“

Стратегията на От Танак в неделя му помогна значително за да  завърши на третото място с изоставане от 29,2 секунди. Себастиен Ожие затвори челната четворка увеличавайки авансът си в шампионата с 16 точки. Французина завърши ралито с изоставане от около минута спрямо съотборникът си От Танак.

Яри-Мати Латвала бе най-близкият съперник на Еванс в началото на надпреварата, но финландецът изпадна в класирането завършвайки на пета позиция. Хейдън Падън приключи последният ден с проблеми в сервото на неговият Хюндай i20 Coupe WRC, като така завърши на шеста позиция.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]