Ньовил с частично променено мнение относно Rally1

Както си спомняме Тиери Ньовил бе единствения пилот от световния рали шампионат, който изрази своите опасения относно бъдещата хибридна Rally1 хомологация. Според него преминаването към тази формула е грешно и колите ще се превърнат в по-малко вълнуващи и по-опасни за каране.

„Разбира се някои от притесненията ми относно сигурността са вече разяснени – коментира белгиеца пред английския журналист Колин Кларк (DirtFishi), след края на асфалтовата си тестова програма с i20 Rally1 Hybrid в Италия. – В случай на инцидент или нещо подобно смятам, че продължаваме да сме добре защитени, дори и с монтирания електрически кит, както и всички допълнителни елементи в купето покрай него. Благодарение на зелените и червени светлини може да видим с очите си кой елемент по колата може да бъде потенциално опасен за нас.

„Но да. Знаем всички, че настоящите коли са много бързи, както и новите които разполагат с до 500 конски сили. Нещо което се усеща доста впечатляващо когато си в колата. От друга страна обаче премахваме буквално способността за шофиране.

„Премахваме аеродинамиката, премахваме централния диференциал, премахваме падъл шифта (перото зад волана за смяна на скоростите) и много различни неща, които ни помагаха на нас пилотите да имаме по-добър контрол над автомобила. Настоящите коли са много бързи, много впечатляващи и реално погледнато има доста по-малко инциденти с тях защото са доста стабилни и предвидими.

„В случай с трудна ситуация в повечето случаи успяваме да се върнем на пътя защото е по-лесно да настроим автомобила по нашия стил на шофиране във всяко едно състезание.

„С новите автомобили всичко ще се промени. Ние вече нямаме възможността да правим промени по диференциалите, защото ще има само едни настройки на предния и на задния диференциали за целия сезон, за всички настилки и ще са идентични за всеки един пилот от екипа. Затова всичко ще бъде с компромиси, нещо което с настоящите автомобили го нямаме.“

Въпреки коментарите си Ньовил смята новите автомобил за интересни и разясни, че няма против хибридния елемент в тях.

„Харесвам новите предизвикателства и не съм против новия хибриден кит, който ще направи сезона предизвикателен и интересен за проследяване – разясни белгиеца. – От друга страна чисто технически има доста неща които са стъпка назад и това е малко разочароващо.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2886 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]