Ньовил спечели шейкдаунът на рали Мексико

Пилотът на Хюндай Тиери Ньовил спечели шейкдаунът на рали „Мексико“ в сряда вечерта. Така новата генерация WRC автомобили стъпи за пръв път на макадам, като всички очакват с нетърпение да разберат разпределението на силите.

Ньовил записа своето топ време след третото си минаване през 5.31 километровият етап на име Лиано Гранде. Себастиен Ожие записа второ време с 1.7 секунди по-бавно също при третото си минаване, докато Крис Мийк записа своето трето време при четвъртото си минаване, като пилотът на Ситроен изостана с половин секунда зад Ожие.

„Трудно бе да се почувстваш уверен в тази тясна и технична отсечка. Въпреки дъждът ние работихме доста по настройките на окачването, като в крайна сметка уцелихме правилната посока“, разясни Крис Мийк.

Победителят от рали „Швеция“ Яри-Мати Латвала записа четвърто време, като така всеки един производител има по един представител в топ четири.

Тазгодишният шейкдаун на рали „Мексико“ изненада пилотите със сравнително мокри условия и наличието на доста големи локви, като самата конфигурация на трасето според някой пилоти е прекалено тясна в сравнение със същинските етапи от ралито. Заедно с това Ньовил отбеляза че, новите секции към някой от етапите могат да създадат много проблеми.

„Ралито е сложно и трябва да си много внимателен особено през новите пасажи, които са доста тежки на места – коментира Ньовил. –  На места ще е доста хлъзгаво и много каменисто. Организаторите са направили трасетата по-широки, но така са извадили доста камъни по пътя, което прави нещата доста по-тежки.“

Белгиецът отрича да се намира под напрежение след катастрофите си в  Монте Карло и Швеция.

„Ние направихме доста добри неща, но за съжаление не успяхме да стигнем до краят на ралитата. В общи линии нямахме много късмет, надявам се вече да можем да донесем добри резултати на нашия екип.

„Важно е за отбора, както и за мен да спечеля точки и да достигна Ожие, Латвала и Танак. Шансовете за титлата все още са там. Можем да спечелим 30 точки от само едно рали, като другите са намират на 40 точки пред нас.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]