Ньовил продължава да води в титанична битка след края на съботния ден на рали Хърватска

Тиери Ньовил и Мартейн Видаге водят в титанична битка за победата в рали „Хърватска“. Дуото на Hyundai Motorsport завърши вчерашния ден с аванс от едва 4,9 секунди пред Елфин Еванс и Скот Мартин. Не далеч от битката обаче се намират Себастиен Ожие и Венсант Ланде, които изостават с едва 6,7 секунди зад своите съотборници.

Вчерашните сутрешни минавания започнаха със страхотно представяне за Ньовил, който успя да запази четири меки слика от гумите на Pirelli за разлика от Еванс. Благодарение на това решение белгиеца увеличи аванса си на 4,7 секунди пред уелсеца.

За следобедните минавания и трита екипажа на Toyota Gazoo Racing взеха със себе си четири слика мека смес и две гуми за мокро, докато Ньовил избра да вземе със себе си два слика мека смес, два твърда и две гуми за мокро.

Първоначално стратегията на пилотите на японския тим проработи, което позволи на Еванс да вземе първото място побеждавайки Ньовил с 6,7 секунди в SS13 Smerovišće – Grdanjci 2. В оставащите до края на деня три етапа обаче, белгиеца успя да запише най-добри времена успявайки да превърне изоставането си в аванс от 4,9 секунди.

„Аванса ни не е голям, но като цяло деня мина добре. Въпреки не много добрият ни избор на гуми за следобедните минавания ние успяхме да си върнем първото място. За неделя трябва да продължим да се борим и да правим правилния избор на гуми“, коментира Ньовил,който ще получи 18 точки в битката за титлата, докато Еванс и Ожие ще вземат по 15 и 13 точки.

От Танак продължава да се намира на далечната четвърта позиция с изоставане от над минута спрямо Себастиен Ожие. Естонеца се размина на косъм с по-големи щети след като удари бордюр. Той има аванс от 19,9 секунди пред Адриен Формо, който се намира на пето място пред Такамото Катцута.

Намиращият се на седмо място Андреас Микелсен за пореден път записа излитане от трасето, като за негово щастие нямаше щети по неговия i20 N Rally1. На 55,5 секунди зад него вчера завърши Грегоар Мунстер, който е и последния пилот с Rally1 автомобил в челната десетка.

В WRC2 Николай Грязин завърши деня с преднина от 39,5 секунди. Двамата със своя съотборник Йоан Росел определено „издухаха“ конкурентите си доминирайки през целия ден. Битката между двамата съотборници също бе интересна. В сутрешните минавания Росел успешно успяваше да стопява с всеки един етап преднината на Грязин. В SS12 Pećurkovo Brdo – Mrežnički Novaki французина спука гума, което му коства цели 38 секунди. Така до обедния съботен сервиз разликата между двамата бе от 59,9 секунди.

Следобед Грязин изгуби 20 секунди още във втората отсечка на следобедните минавания. Руснакът с български паспорт отдаде тази загуба на грешен избор на гуми, след като в отсечката започна да вали. В последните две отсечки до края на деня Грязин записа най-добрите времена, като в края на деня той успешно се противопостави на атаката на Росел.

Челната тройка в WRC2 продължава да се затваря от Пепе Лопез, който е на почти 2 минути зад пилотите на Citroen Racing.

За днешния последен ден от рали „Хърватска“ предстоят четири специални етапа с обща състезателна дължина от 54,78 състезателни километра. Пауър етапът стартира в 14:15 часа българско време и ще може да се гледа на живо по Max Sport 1.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]