Ньовил прекратява лошия късмет с победа в Сардиния и глоба от 50 000 евро

P-20160612-01231_News

След един труден край на сезон 2015 и еднакво трудно начало на новия сезон, Тиери Ньовил и Николас Жилсул спечелиха рали „Сардиния“ с преднина от 24.8 секунди. Екипажът на Hyundai се превърна в петия различен победител от шест кръга през сезон 2016.

13443069_10154297232534973_4577500225309118269_oВеднага след състезанието обаче от Hyundai получиха глоба от 50 000 евро, за несъответствие на задните стъкла на i20 с тези одобрени в хомологацията. Оказва се че, задните стъкла които използва корейците са с три грама по-леки от тези вписани в документите. Мишел Нандан от своя страна заяви че, всичките техни шасита на i20 за сезон 2016 са с такива стъкла и си призна че са направили грешка при процесът на хомологиране. Оказва се че, задните стъкла с който е бил сниман автомобила от ФИА първоначално не са множели да се съберат в задните врати и затова инженерите са променила структурата им.

Връщайки се към надпреварата Ньовил даде най-добро време в 19 специални етапа, излизайки на чело още в петъчния следобед издържайки на темпото на Яри-Мати Латвала. Финландецът бе на крачка от победата, но темпото на Ньовил бе доста високо.  „Уикендът бе доста добър“, заяви Ньовил. „ Колата бе перфектна, надявам се така да продължат нещата и до края на сезона. Не беше лесно да победим, но ще продължим да се борим.“

Преди проблемите с управлението, Латвала започваше да изгражда стабилна преднина пред Ньовил и Ожие. В петък вечерта неговата скоростна кутия бе сменена, но това не бе достатъчно за да се пребори с Ньовил.

Rally Italia Sardegna 2016

Въпреки третото си място, Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия увеличиха авансът си в шампионата. Опитвайки се да извади най-доброто от стартовата си позиция, Ожие заложи на доста рискована стратегия с гумите в петък и събота, която се оказа сравнително добра.

На четвърта позиция в рали „Сардиния“ завърши екипажът на Дани Сордо/Марк Мартин. Испанския екипаж се изкачва на втора позиция в генералното. От Танак и Ерик Камили затварят челната шестица. Хенинг Солберг успя да се справи с проблемите си с окачването в неделя и завърши на седма позиция пред победителя във WRC2 Тиму Сунинен. Челната десетка се затваря от Ян Копецки и Карл Круда.

Мадс Остберг не успя да стартира в неделя, след като неговите механици установиха сериозни щети по двигателя на Fiesta WRC. За съжаление Хейдън Падън и Лоренцо Бертели също отпаднаха от състезанието.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]