Ньовил пред Ожие след петъчния ден от рали Акрополис

Тиери Ньовил успя да задържи нападението на Себастиен Ожие и води в рали „Акрополис“ след края на днешния петъчен ден, преодолявайки леки технически проблеми.

Само 2,8 секунди отделят Ньовил и Ожие след първия пълен ден на 70-тото юбилейно издание на рали „Акрополис“ . Въпреки че спечели само един от петте изключително изтощителни макадамови етапа, Ньовил водеше от началото до края.

Пилотът на Hyundai i20 N успя да прескочи лидера Кале Ровапера още след края на първият етап за деня Лутраки. В края на деня, преди старта на последния етап, аванса на белгиеца спрямо Себастиен Ожие бе от от 7,4 секунди. Но въпреки усърдната работа на Ньовил, проблеми с трансмисията го спъваха почти през целия 28,32 километров етап „Елатия“, което му коства ценни секунди от крехкият му аванс.

„Задният диференциал се преплъзваше постоянно и не можех да използвам пълната мощност за първа, втора и трета скорост“, обясни Ньовил. „Постоянно губех време и не можех да пренасям колата използвайки газта, така че имах сериозни затруднения.

„Беше стресиращо, особено защото етапът беше предизвикателен. Още в първия километър чух шума от задния диференциал и се тревожех, че няма да стигнем до края, но се справихме.“

Ожие, който се състезава за първи път от юни, беше готов да отнеме лидерство на Ньовил, но успя само да измъкне 5,0 секунди след като клон от дърво повреди задното крило на неговият GR Yaris. Французина вярва, че стратегията за гумите ще бъде ключова в днешния съботен ден, който включва над 140 състезателни километра.

„Усетих, че липсва задното крило, но нямах идея защо“, каза той. „Нещата ще се случват почти през целия уикенд така е подобно през целия уикенд. Ще видим какви ще са разликите ни с избора на гуми защото утре е голям ден.“

Рованпера спечели само една етапна победа, като стартовата му позиция определено не му позволяваше да атакува челото. Въпреки, че изостава с 22,7 секунди спрямо Ожие, финландеца се намира на трета позиция в надпреврата.

Само на 5,5 секунди зад него се намира Елфин Еванс, който изпитваше големи затруднения за да покаже своята скорост, което определено е проблем с оглед това, че в Акрополис трябва да се представи възможно най-добре ако иска да се бори за титлата. Изпускаща въздух гума в SS2 причини минимални загуби за уелския пилот, а колата му, като тази на Ожие, загуби задното си крило.

Еванс прескочи Есапека Лапи в Елатия и стигна четвъртото място в общото класиране с аванс от 1,1 секунди. Лапи от своя страна бе принуден да спре в страни, след като имаше проблеми с изтичане на охладителна течност от своя Hyundai през по-голямата част от следобеда.

Дани Сордо изгаси своя автомобил в последният етап и изпадна от пето на седмо място, но проблемите на испанеца бледнеят пред тези на От Танак.

Естонеца се намира на девета позиция зад Николай Грязин, като закъсня с 22 минути за ЧК-то за зоната за смяна на гуми, след като трябваше да се бори с технически проблеми на своята Puma Rally1. В допълнение той получи още 3 минути и 40 секунди наказание, като в крайна сметка разкри, че проблемите му са идентични с тези на Пиер-Люи Лубе, който отпадна заради тях. Нито един от двамата не разкри с детайли какво се случва, но споделиха, че проблема е свързан с висока температура.

Йоан Росел е лидер в WRC2 и затваря челната десетка зад волана на своя Citroen C3 Rally2. Французина наследи позицията, след като Адриен Формо, трябваше да спре в етап за да смени спукана гума. На второ място е Гас Грийсмит, следван от Марко Булакиа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3298 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]