Ньовил поема лидерството в Португалия след един луд първи ден

Тиери Ньовил, Рали Португалия

Един хаотичен първи ден от рали „Португалия“ приключи с надеждите за победа на много от фаворитите. Това доведе шест смени на водачите във временното генерално класиране по изключително тежките отсечки в близост до испанската граница.

В крайна сметка лидери след края на първия ден са Тиери Ньовил и Николас Жилсул, които разполагат с аванс от 17.7 секунди спрямо Елфин Еванс и Даниел Барит. На трета-та позиция вчера завършиха Дани Сордо и Карлос Дел Барио с изоставане от 6.6 секунди спрямо Еванс/Барит.

Лидера в шампионата Себастиен Ожие, победителя от Аржентина Ойт Танак, Яри-Мати Латвала, Андреас Микелсен и Хейдън Падън приключиха със своето участие на рали „Португалия“ след тежки инциденти и драматични моменти.

За следобедните минавания Ньовил заложи на мека смес, като междувременно условията по трасетата на трите последни етапа се превърнаха в още по-тежки. Ньовил се възползва максимално от това с което разполага и от шеста позиция успя да се изкачи на първа запазвайки авансът си в последният градски етап за деня по улиците на Порто.

„Днес беше тежък ден, но ние все пак успяхме да се опазим от грешки – коментира Ньовил. – Етапите бяха много тежки изпълнени с различни непредвидими опасности. Опитах се да опазя колата. Изборът ни на гуми също бе рисков. Може би не избрахме правилните гуми, но все пак успяхме да се справим с тях.“

На второ място завърши Елфин Еванс, който след завъртане изпадна на седма позиция. В следобедните минавания пилота на М-Спорт успя да си възвърне изгубената позиция. Дани Сордо затваря челната тройка, като също избра меката смес за следобедните минавания, което го принуди да намали темпото при опитът си да догони Еванс.

Младото попълнение на М-Спорт Тимо Сунинен завърши вчерашния ден на четвърта позиция пред Есапека Лапи.

Завърналият се Мадс Остберг е шести пред Крис Мийк, който на два пъти поведе класирането, но изпитваше сериозни проблеми с гумите, като дори в последният етап по улиците на Порто трябваше да стартира с три гуми.

Пръв от отпадналите бе Ойт Танак, който удари камък, повреждайки охладителната система на своя Ярис. Още един пилот на Тойота отпадна и това бе Яри-Мати Латвала. Финландеца също удари камък, но за разлика от съотборника си счупи предно дясно окачване без възможност да продължи в надпреварата.

Най-изненадващо за всички бе отпадането на Себастиен Ожие, който се намираше на четвърта позиция. Французина удря дърво, което чупи управлението на Фиеста-та и в следващия завой излиза от трасето.

Отбора на Хюндай също не се размина без жертви. Хейдън Падън отпадна от челото след тежък удар, като неговия i20 WRC блокира трасето. Кивито и неговия навигатор бяха откарани в болница, след оплаквания в болки в кръста от страна на Падън. Андреас Микелсен от своя страна получи повреда в хидравликата на i20 WRC и също бе принуден да отпадне.

Днес на екипажите им предстои най-дългият ден от състезанието на изток от сервизния парк.

1. T Neuville / N Gilsoul BEL Hyundai i20 1hr 37min 30.7sec
2. E Evans / D Barritt GBR Ford Fiesta + 17.7sec
3. D Sordo / C del Barrio ESP Hyundai i20 + 24.3sec
4. T Suninen / M Markkula FIN Ford Fiesta + 34.4sec
5. E Lappi / J Ferm FIN Toyota Yaris + 45.8sec
6. M Østberg / T Eriksen NOR Citroën C3 + 48.3sec

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]