Ньовил повежда пред Еванс след края на петъчния ден от рали Хърватия

Снимки: RedBull Content Pool

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге са лидерите след края на първия и най-дълъг ден от рали „Хърватия“. Дуото на Hyundai Motorsport има аванс от едва 5,7 секунди спрямо Елфин Еванс и Скот Мартин. На трето място днес завършиха От Танак и Мартин Ярвеоя, които изостават с 24,3 секунди зад Еванс/Мартин.

Следобедните минавания стартираха по изключително труден начин за екипажите. До последно те се опитваха да измислят своята стратегия за гумите, след като според синоптичната прогноза се очакваше по етапите да завали дъжд. Почти всички решиха да се подсигурят взимайки със себе си по шест гуми, като две от тях за мокро. Единствено Себастиен Ожие и Кале Рованпера не направиха този избор с което решиха да рискуват и в крайна сметка рискът им бе оправдан.

Ожие започна следобедните минавания с етапна победа опитвайки се да притисне намиращите се пред него на шесто и седмо място Такамото Катцута и Пиер-Люис Лубе. Медувременно лидера Тиери Ньовил имаше тежката задача да защитава своята позиция от Елфин Еванс, който успя да намери своя ритъм и откъсна почти три секунди от изоставането си. До края на деня Еванс успя да намали изоставането си от 16,1 секунди на 5,7 с една етапна победа и две втори етапни времена.

Определено не направихме силен старт на ралито, но успяхме да прогресираме с всеки изминал етап. Ралито определено не е лесно и има още доста километри до финала„, коментира Еванс.

Въпреки изгубеното време Ньовил бе доволен от начина по който се разви за него първия ден от рали „Хърватия“.

Свършихме добра работа, но не ни беше никак лесно – призна белгиеца. – Към края на деня колата започна да се държи както трябва и успяхме дори да се забавляваме. Надявам се да достигнем до финала на първо място.

Един от големите губещи с избора си на гуми за следобедните минавания бе От Танак. Естонецът заложи на гуми за мокро при второто минаване през Stojdraga – Hartje, където условията за негово съжаление бяха сухи. Това му коства цели 17 секунди и третата позиция във временното генерално класиране. В следващата отсечка пилот номер едно на M-Sport Ford успя да си върне позицията в топ три визмайки етапната победа. До края на деня той остана на третото място, като аванса му спрямо четвъртия Есапека Лапи е от крехките 3,4 секунди.

Челната петица затваря Себастиен Ожие следван от Такамото Катцута, Пиер-Люис Лубе и Кале Рованпера.

Тотална доминация на Йоан Росел в WRC2

Йоан Росел буквално анихилира своята конкуренция в WRC2 до края на петъчния ден от рали „Хърватия“ изграждайки значителен аванс спрямо втория Николай Грязин.

Французина започна деня с две ключови етапни победи което му подсигури преднина от 31,6 секунди още след втория етап от ралито. Заедно с това неговите преки конкуренти Гас Грийнсмит и Емил Линдхолм имаха проблеми, които ги изпратиха в дъното на класирането още в самото начално на надпреварата.

Така най-прекия преследвач на Росел се оказа Грязни, който обаче бе далеч от пилота на Citroen, който разчита на ъпгрейднат автомобил за това рали.

Деня не бе лесен, но се разви добре за нас. Ще видим как ще се развият нещата и утре„, коментира Росел.

Неговия сънародник Николас Сиамен се намира на трета позиция в първия си старт в WRC от 2021-ва година насам. 25 годишния пилот е зад волана на далеч по-старото Polo GTI R5 успявайки да завърши днешния ден с изоставане от едва 7,7 секунди зад Грязин, който е зад волана на новата Skoda Fabia RS Rally2.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]