Ньовил повежда на испанският асфалт, Мийк отпадна от битката

Тиери Ньовил и Николас Жилсул са лидерите след днешните съботни сутрешни минавания от рали „Каталуниа“. Дуото на Хюндай води с аванс от 11.4 секунди пред вчерашните лидери Себастиен Льоб и Даниел Елена.

Днес испанското рали буквално се трансформира и екипажите започнаха своето асфалтово приключение. Още в откриващата отсечка Savalla Крис Мийк атакува Дани Сордо, успявайки да го пребори в битката за третото място.

За съжаление на пилота на Тойота отпадна още в следващата отсечка удряйки задницата на своят Yaris WRC в мантинелата измъквайки задното дясно колело.  Въпреки че отпадането на Мийк помогна на Танак да се изкачи с още една позиция, то това определено не помага на Тойота в битката при производителите, след като и трита екипажа на Хюндай оглавяват топ 3. Напълно вероятно е и тази титла да бъде решена през този уикенд с оглед този развои на събитията.

Себастиен Льоб стартира денят си като лидер, но нямаше как да отговори на блестящото темпо на Ньовил. Белгиецът записа най-добро време в Savalla и Querol, като победи Льоб и в El Montmell за да поеме челото преди днешния обеден сервиз.

Сордо от своя страна не успяваше да отговори нито на Ньовил, нито на Льоб, като така изпадна на трето място пред Ойт Танак, който въпреки етапната си победа от тази сутрин не притесни по никакъв начин лидерите.

Другият пилот на Тойота Яри-Мати Латвала, затваря челната петица увеличавайки авансът си спрямо Елфин Еванс на 18.5 секунди. Съотборникът на Еванс – Тиймо Сунинен, успя да се доближи до него на 12.2 секунди намирайки се на седма позиция в генералното класиране.

Такамото Катсута се намираше на девета позиция, но той пропусна своето стартово време в Svalla с половин час поради проблеми със скоростната кутия на четвъртият Yaris WRC. Въпреки че все пак успя да стартира в отсечката, на 10 метра след старта той паркира колата защото е останал с едва първа скорост. Проблемите на японеца и Крис Мийк подпомогнаха  Себастиен Ожие да се изкачи на осмото място.

Французина стартира днешния ден на 17-та позиция и успя да се изкачи до зоната на точките, но огромното му изоставане няма как да притесни никой в челото.

Лидерът в WRC2Pro Мадс Остберг и лидера в WRC2 Ерик Камили затварят челната десетка със своите Citroen C3 R5.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]