Ньовил повежда в рали Аржентина в края петъчния ден

Тиери Ньовил и Николас Жилсул оглавиха класирането в рали „Ажентина“ в последния момент преди края на петъчни ден.

Лидерите в шампионата грабнаха лидерството от Ойт Танак/Мартин Ярвеоя, които в последната отсечка за деня счупиха един от диференциалите на своя Yaris WRC, който в последствие ги завъртя изгубвайки ценно време и лидерската си позиция.

Предимството на Танак бе отнесен от етапната победа на Ньовил, като така белгиеца завърши първия ден с аванс от 11.9 секунди зад вече втория Себастиен Ожие, следван от Танак на 1.5 секунди.

„Деня бе определено тежък за колите – обясни Танак. – С инженерите успяхме да направим някой промени в обедния сервиз и следобед разполагах с по-голяма увереност. Имахме проблем с един от диференциалите в последния етап, но за щастие успяхме да стигнем до сервизния парк за да бъде отстранен. За утре вярвам че, ще разполагам отново с добра кола.“

Постоянния дъжд през последните 48 часа означаваше че, етапите в долината Каламучита ще бъдат с доста трудни и непредвидими условия. Голямото множество локви и кал даваха огормна несигурност в пилотите, поради липсата на сцепление. Така Ньовил се изненада че, оглави класирането стартирайки деня от девета-та позиция.

„Постоянството си каза думата – коментира Ньовил. – Усещах че, карам добре в първата отсечка за деня, но бях изненадан, колко пред мен бяха другите. След още няколко километра нещата започнаха да се подобряват  и успявах да карам добре по доста тежки условия. За сега имаме само малка преднина а пред нас предстоят още доста километри.“

Ойт Танак стартира в последната отсечка за деня знаейки за проблема с диференциала. Той всепак успяваше някак си да поддържа добро темпо, но 2 километра преди финала се завъртя. Естонеца определено кара доста добре през целия ден, въпреки че на моменти нямаше спирачки след преминаванията му през големите аржентински водни препядствия.

За пореден път Себастиен Ожие имаше затруднения със своя автомобил, което го възпрепядстваше през целия ден.Също така за щастие французина успя да се спаси от едно доста тежко „кацане“ на една гума.

„Първия ден на рали „Аржентина“ е винаги труден и сложен – разясни Ожие. – Доволен съм, че стигнахме до финала на деня на тази позиция. Деня бе труден най-вече защото условията при опознаването нямаха нищо общо с днешните. Борихме се, колкото можем, но за съжаление колата не беше перфектна. Близо сме до лидерите и битката за победата е още отворена. Утре се очаква да има мъгла по етапите.“

На четвърто място след края на вчерашния ден завърши Крис Мийк с изоставане от 28.1 секунди от челото. Пилота на Тойота поведе в класирането в първите три етапа от деня, но не успя да поддържа темпото си в така тежките условия, които дори принудиха организаторите да отменят един от етапите. В следобедните минавания той изгуби и трета-та предавка на своя Yaris WRC.

Андреас Микелсен затваря челната петица с изоставане от едва 1.3 секунди зад Мийк и въпреки спуканата гума от сутрешните минавания. Зад него е Елфин Еванс, който имаше проблеми с баланса на своята Фиеста WRC.

Дани Сордо, Яри-Мати Латвала, който спука гума и се завъртя, Тимо Сунинен и лиреда в WRC2 Pro Мадс Остберг, затварят челната десетка.

Есапека Лапи и Яне Ферм претърпяха един доста сериозен инцидент още във втория етап за деня, като за щастие екипажа е невредим. Техния С3 WRC е с доста големи щети и те няма да продължат в надпреварата.

Публикувахте от Road Show Rally в Петък, 26 април 2019 г.

Днес на екипажите им предстои най-дългият ден от ралито с цели 146 състезателни километра в района на равнините и баирите на долината Пунила.

Не забравяйте че, днес от 20:00 по телевизия Ринг ще бъде излъчен на живо първия от двата предвидени етапа за излъчване на живо от рали „Аржентина“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]