Ньовил повежда в Полша след една жестока битка на три фронта

Тиери Ньовил е на чело след един изпълнен с обрати първи ден на рали „Полша“. Преднината на Ньовил в края на деня е от крехките 1.3 секунди спрямо От Танак, който от своя страна се намира на едва 5.3 секунди пред Яри-Мати Латвала.

И трита екипажа си размениха лидерската позиция през първият същински ден на осмият кръг от световния рали шампионат. Допълнителна интрига прибавиха и нетипичните кални и дъждовни условия за това рали. Това промени коренно сцеплението, което доведе дори и до редица впечатляващи инциденти.

Деня започна с фалстарт, след като организаторите трябваше да отменят първият етап за деня заради множеството публика намираща.

Битката започна с излизане на чело на Елфин Еванс, който с лекота се справи в първата отсечка за деня с Тиери Ньовил. Латвала от своя страна въпреки добрата си скорост имаше проблеми със счупена предна чистачни, но това донякъде не му попречи да запише етапна победа с аванс от 4.5 секунди в полза на финландецът. По-късно Латвала не успя да отговори на атаките на От Танак и така естонецът излезе за малко начело в генералното класиране. След две последователни етапни победи от страна на Тиери Ньовил, царуването на Танак приключи бързо. Естонецът изпусна едно от кръстовищата и изгаси своят двигател, което му коства ценно време. Междувременно Латвала не бе никак доволен от своите настройки при следобедните минавания.

В началото на надпреварата Себастиен Ожие също се намираше в изключително интересната бита за челната позиция. Французина за пореден път стартираше пръв по етапите, имайки в предвид дъждовете в следобедните минавания Ожие трябваше да се изправи срещу едни изключително трудни условия. Така той се намира на четвърта позиция с изоставане от 35.1 секунди зад лидерите и приключвайки деня със счупено предно стъкло.

Хейдън Падън се намира на пета позиция изоставайки на 4.5 секунди зад Ожие. Съотборникът му в Хюндай Дани Сордо имаше проблеми със сцеплението, но след множеството завъртания и изгасвания все пак се намира на шеста позиция.

Есапека Лапи бе единственият отпаднал топ пилот. Той се намираше на пета позиция когато счупи своето предно дясно окачване.

Пилотът на М-Спорт Тимо Сунине бе звездата на деня. Финландецът зад волана на Фиеста R5 спечели етапът Wieliczki, като благодарение на това се намира на седма позиция в генералното пред Юхо Ханинен. Стефан Лефевр и Мадс Остберг затварят челната десетка.

Рали „Полша“ не върви по план за отборът на Ситроен, след като Крейг Брийн имаше технически проблеми през цялата сутрин, а Андреас Микелсен се опитваше да свикне с колата в тези изключително кални полски условия.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]