Ньовил печели Швеция, оглавява шампионата при пилотите

Тиери Ньовил победител в рали швеция 2018

Тиери Ньовил и Николас Жилсул взеха победата след днешните три етапа на рали „Швеция“, затвърждавайки своята първа победа за сезона. Благодарение на победата си, Ньовил вече е лидер в шампионата при пилотите с 11 точки пред Себастиен Ожие.

В СЕ17, първия етап за деня, Ньовил се прости с осем секунди от 22.7 секундният си аванс поради прекалено внимателното каране. При повторното минаване на етапа белгиеца записа второ най-добро време, като само единствено пред победата му стоеше пауър етапа, който се намира на няколко метра от сервизния парк в Торсби.

„Беше невероятен уикенд – заяви Ньовил на финала. – Не очаквахме да бъдем толкова бързи тук, но отбора и колата ни дадоха шанса да се борим за победата. Заслужихме си я през миналата година, а през тази още повече. В обора са над 200 души и те всичките дадоха всичко от себе си за да можем да успеем. Много съм доволен с това, как се разви уикенда и с нетърпение очаквам следващото състезание.“

В крайна сметка Ньовил стигна до финиша на ралито с аванс от 19.8 секунди спрямо Крейг Брийн. Пилотът на Ситроен направи невероятно каране постигайки най-добрия резултат в кариерата си с втората си позиция. Андреас Микелсен приключи ралито на трета позиция, подсигурявайки добър набор от точки за отбора на Хюндай, които също оглавиха класирането с аванс от една точка спрямо отбора на М-Спорт.

Младата надежда на Тойота – Есапека Лапи, завърши надпреварата на четвърта позиция след сериозна атака, изпреварвайки Хейдън Падън и Мадс Остберг, които завършиха на пета и шеста позиции. Заедно с това финландеца взе победата и пауър етапа взимайки допълнителните бонус точки. Падън от своя страна можеше да задържи позицията, но грешка на няколко метра от финала на пауър етапа, му коства доста време.

„Дразнещо е. Малка грешка, просто двигателя изгасна и не искаше да се рестартира. Въпреки това има доста позитивни неща през този уикенд. Не се намираме в битката за титлата през този сезон. За сега можем да сме позитивно настроени за следващото рали,“ разясни Хейдън Падън на финала на пауър етапа.

Яри-Мати Латвала и най-добре представилият се пилот на М-Спорт – Тимо Сунинен са осми и девети, следвани от Елфин Еванс, който изпревари Себастиен Ожие влизайки в зоната на точките.  Евас нямаше как да успее да избие разлика от 40 секунди в последния етап от ралито спрямо съотборникът си, ако Ожие не беше решил сам да си избере стартова позиция, като умишлено закъсня за старт с 5 минути. Това му донесе едни доста горчиви четири точки.

„Случилото се не беше нещо специално. Отборна стратегия – коментира Ожие. – Мисля че, беше повече от ясно, че нямаше как да имаме възможността да постигнем добри времена през уикенда. Затова решихме да направим така че, да разполагам с приемлива стартова позиция. За да получа възможност да взема точки от пауър етапа. Не успях да карам добре в етапа, беше ми трудно да намеря правилния ритъм след цял уикенд чистене. Направих няколко грешки, но въпреки това взех няколко точки.“

Най-голямата новина освен победата на Ньовил днес е победата в WRC2. Японецът Такамото Катсута спечели едно от най-скандинавските ралита на света с аванс от 4.5 секунди спрямо Понтус Тидеман. Протежето на Томи Макинен и екипа на Тойота направи впечатляващо представяне справяйки се с едни от най-опитните пилоти в WRC2 на рали „Швеция“.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]