Ньовил оглавява класирането на рали Швеция

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге са лидерите след края на първия петъчен ден от рали „Швеция“. Белгийското дуо пое позицията буквално в последния етап за деня с аванс от 4,3 секунди зад волана на своя Hyundai i20 N.

Ньовил се намираше на пета позиция в генералното класиране при оставащи само два специални етапа до края на деня. С пристъпването на нощта пилота на Hyundai Motorsport показа сериозен напредък взимайки челото.

Кале Рованпера, Елфин Еванс и Есапека Лапи затварят челната четворка намиращи се в разлика от 8,8 секунди след над 125 състезателни километра.

„Следобедните ни минавания бяха силни – коментира Ньовил. – Знаехме, че условията при вторите минавания нямаше да бъдат добри за стартиращите от предни позиции. Успяхме доста добре да си запазим гумите, което ни даде възможността да наваксаме изгубеното време в последните два етапа от деня. Като цяло се чувствах комфортно с колата, като само единствено в обедния сервиз направихме малки промени по окачването.“

Кале Рованпера също доста успешно менажираше износването на своите гуми с шипове. Младия финландец завърши сутрешните минавания в ролята на лидер с аванс от 8,4 секунди пред Ньовил. Следобед неговата задача бе най-трудна поради това, че трябваше да стартира пръв по трасето. Това го изпрати до шестата позиция превръщайки аванса му в 8,9 секундно изоставане, след края на второто минаване на Камсьон. Стратегията му за следобедните минавания се оказа почти същата, като тази на Ньовил и само за три етапа успя да се изкачи на второто място.

Намиращия се на трета позиция Елфин Еванс започна първия си ден от рали „Швеция“ с оплаквания от управлението на своя GR Yaris. След отстраняване на проблемите в обедния сервиз уелсецът успя да поеме лидерската позиция, но за сметка на това претовари своите гуми и в последния супер специален етап той изпадна до третата позиция с изоставане от 7,4 секунди зад лидера.

На 1,4 секунди зад Еванс се намира Есапека Лапи. Финландеца повече от очаквано показа добра скорост на сняг. Още след втория етап за деня той бе лидера в класирането. Изгасяне на своя GR Yaris обаче му коства ценно време което го изпрати назад в класирането зад своя съотборник.

Оливър Солбер затваря челната петица, след края на първия ден от рали „Швеция“. Младия пилот успяваше да се намесва подобаващо в битката за челото, но уви изпусна едно от разклоненията изгубвайки почти половин минута в опит да се върне на трасето.

На шесто място се намира Такамото Катцута, който изгуби значително време забивайки се в снега.

Един от най-големите губещи днес бе От Танак. Естонеца успяваше най-накрая да се довери на своя автомобил, но уви техническа повреда го извади от състезанието. Неговия i20 N влезе в авариен режим, който дори не позволяваше на Танак да изгаси автомобила.

Крейг Брийн също имаше проблеми, но от друг тип. Пилота на M-Sport се заби в пряспа още във втория етап. Той успя да се върне на пътя със значително изоставане. Малко по-късно последва второ и последно излитане в снежните преспи около пътя, което дори принуди организаторите да спрат етапа докато неговата Puma Rally1 не бъде изместена на безопасно място.

„Като цяло бе истинско бедствие – разяснява Брийн. – Във втория етап докоснах пряспа със задницата на автомобила и той се заби точно по средата между други две преспи. Успяхме да се измъкнем, но за съжаление поради някаква причина в спиранията течността за чистачките се изливаше по стъклото пред мен. В един момент течността замръзна на стъклото, което намали моята видимост.

„Малко по-късно бях раздразнен от това, че не виждах добре и докато се опитвах да дам всичко от себе си се забих много сериозно в пряспа. Истинско бедствие.

При Rally2 автомобилите почти през целия ден Оле Кристиян Вейби бе най-бързия пилот. В последния етап за деня обаче Андреас Микелсен успя да прескочи сънародника си с аванс от 4,1 секунди. На трето място се намира Николай Грязин с изоставне от 9,8 секунди от лидера.

Утре на екипажите им предстоят три етапа с по две минавания с обща състезателна дължина от 82 километра. Първата отсечка за деня стартира от 09:57 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]