Есапека Лапи оглави шейкдауна в Естония, Катцута с катастрофа (обновена)

Есапека Лапи и Яне Ферм записаха най-доброто време в днешния шейкдаун от рали „Естония“. Финландското дуо спря часовника на 2:53,3 минути при петото си излизане по трасето подобрявайки времето на Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге с 0,7 секунди.

Няма да излъжа ако си призная, че това не е едно от любимите ми ралита. Следващите два кръга също не ни допадат, но ще дадем всичко от себе си„, коментира Тиери Ньовил своето представяне преди Есапека Лапи да го детронира от първата позиция в класирането на шейкдауна.

Кале Рованпера от своя страна може да превърне недостатъците от това да стартираш пръв по трасето в предимство, благодарение на влажните условия които ни очакват през уикенда.

Надявам се това да ни помогне – разясни пилота на Toyota Gazoo Racing, който записа третото най-добро време днес. – Разбира се местата с по-едър макадам са още по-хлъзгави и в дъжда, но ще видим как ще се развият нещата утре.

Проблеми с дъжда повреме на днешния шейкдаун имаше Такамото Катцута. Японеца излетя от трасето при своето четвърто излизане, като няма яснота колко са тежки щетите по неговия GR Yaris Hybrid.

Четвъртото най-добро време днес бе записано от От Танак, който изостава със секунда зад Ньовил. Елфин Еванс и Оливър Солберг затварят челната шестица.

Излетелия от пътя Такамото Катцута и Крейг Брийн са седми и осми. Гас Грийнсмит е с девето време, като се оплака то това как се променя настилката след старта на няколко автомобила по трасето.

„Когато настилката не е използвана сцеплението е сравнително високо. Когато обаче се премахне горният слой макадам, то всичко под него се превръща в кал„, коментира развитието на условята Грийнсмит.

Пиер-Люис Лубе и Адриен Формо са последните пилоти с WRC автомобили с десето и единадесето време. Пълните резултати от днешния шейкдаун можете да видите от тук.

Първата отсечка от тазгодишното издание на рали „Естония“ стартира в 20:38 ч. и ще може да се гледа на живо в България по телевизия Макс Спорт 2.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]