Ньовил: Никой няма топките да се противопостави на ФИА

Тиери Ньовил за пореден път изрази своето мнение относно новата предстояща хибридна ера. Според него е жалко, че „никой няма топките“ да се противопостави на ФИА относно Rally1 хомологацията.

Новата хомологация е топ темата през тази седмица след като в понеделник от промоутъра и ФИА обявиха официално как се очаква да се развие любимият ни спорт от следващия сезон.

Неколкократно белгийския пилот изяви своето притеснение, че новите автомобили ще станат още по-скъпи и по-недостъпни от настоящите.

тиери-ньовил-thierry-neuville-хюндай-моторспорт

„Определено не съм съгласен с тези промени направени от ФИА и производителите – коментира пред DirtFish Ньовил. – Всички тези промени просто ще направят колите по-безинтересни за гледане и по-опасни за каране, като в крайна сметка може да бъдат най-скъпите автомобили които сме виждали някога.“

„Затова е жалко. Плюс благодарение на новите правила много от аеродинамичните елементи с които разполагаме сега са премахнати и се надяваш представянето им да е добро колкото настоящите коли, но най-вероятно ще е доста близо до R5.

„Имайки само повече мощност, около 500 и повече конси сили, премахването на средния диференциал, премахването на въздушните потоци оставя всичко на двигателя. За мен премахването на аеродинамиката е грешната посока и не съм съгласен с това.

„Не съм много доволен от развитието казано честно и съм го казвал много пъти. Изглежда, че никой няма топките да вземе различна позиция от тази на ФИА. Жалко е, но явно това са времената в които живеем. Вече не се слушат пилотите и това е нещо което ни кара да сме разочаровани.“

Със сигурност и други пилоти споделят мнението на Ньовил, но от друга страна хора като Яри-Мати Латвала са на друго мнение.

яри-мати латвала

„Разбира се, че не е приятно чувството когато разчиташ на нещо изключително добре направено и изведнъж ти го отнемат – заявява Латвала пред DirtFish, който е и един от най-опитните пилоти в WRC, въпреки че сега е в ролята на тим мениджър. – Разбирам критиките към новите коли от тази гледна точка. От друга страна смятам, че сме в ситуация в което няма нужда да правим колите още по-бързи от колкото са в момента.

„В същност ако са една идея по-бавни в завой може би е по-добре. Смятам, че нивото на сигурност в новите коли е много добро, но основната гледна точка тук е от страна на зрителите. При високи скорости като тези ако автомобила излезе от трасето може да спре на доста голямо разстояние от пътя и това е опасно за феновете.

„Ситуацията е такава, че в момента се сравняват настоящите коли с тези от следващия сезон, но когато всички се качат в новите коли условията ще бъдат едни и същи за всеки. Също така ще започне и развиването на новите коли, които след шест месеца определено няма да са там от където започнаха и критиките на пилотите ще спрат.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]