Ньовил на крачка от победата в Аржентина след отпадане на Танак

Тиери Ньовил и Николас Жилсул продължават да са лидерите в рали „Аржентина“ с доста комфортен аванс от 45.7 секунди, след един доста труден ден за най-близките им преследвачи Ойт Танак/Мартин Ярвеоя и Себастиен Ожие/Жулиен Инграсия.

Ньовил започна денят си в позицията на защитник на лидерското място още повече, че Танак успя да прескочи Ожие изкачвайки се на второто място. По-късно Танак успя да намали изоставането си спрямо Ньовил на под 7 секунди, но проблеми с алтернатора на неговия Yaris WRC го извади от поредната изключително обещаваща битка за победата.

Преди проблемите на Танак, Ожие счупи рейката на своя C3 WRC след удар с камене стълб поради проблем с навигирането. Така Ожие изгуби около минута оставяйки Ньовил на „самотната“ първа позиция в края на съботния ден.

„Може да започнем да използваме думата „удобен“, за аванса с който разполагаме – коментира Ньовил. – Утрешните етапи обаче са далеч от удобни. Те са доста тежки, тесни у трудни. Затова трябва да продължаваме да сме концентирани върху ритъмът ни. Просто трябва да караме разумно и по средата на пътя.“

Условията във вчерашния ден бяха далеч по-различни от петък. Водата вече я нямаше и облаците бяха заменени с чисто синьо небе. Бързото трасе около Пунилнската долина изсъхна, но проблемите със сцеплението за пилотите продължаваха да са големи, докато температурата на възруха не достигна 23 градус.

На второ място след края на съботния ден завърши екипажа на Андреас Микелсен/Андрес Яегер, които направиха най-доброто си представяне от доста дълго време. Норвежкия екипаж на Hyundai записа две етапни победи и се опази от проблеми, въпреки че трябваше да се справи с теч в скоростната кутия на i20 WRC и направи лек удар.

С изоставане от 17.5 секунди зад  двата Hyundai-я са Крис Мийк/Себ Маршал. Той също започна денят си с проблеми, поради загуба на спирачките на своя Yaris WRC след едно от водните препядствия. Мийк също така удари колата си и пристигна на финиша със счупена джанта. Отделно от това дуото на Тойота получи и наказание от 10 секунди поради неследване на пътната книга. Подобно наказание получиха Ойт Танак и Мадс Остберг, като така класирането преди старта на днешния ден ще бъде различно.

След изпадането си на шеста позиция Ожие записа две етапи победи от три при следобедните преминавания, като така се изкачи на четвъртата позиция с аванс от 6.0 секунди пред Дани Сордо и 2.8 секунди изоставане спрямо Мийк.

„Имахме възходи и падежи днес – разясни Ожие. – След като изгубихме много време сутринта, нямахме какво да губим и затова натиснахме възможно най-здраво с С3 WRC. Имаше повече сцепление за разлика от вчера, което ни помогна. Очаквам да се изкача с една или две позици поради това, което се случи с портата сутринта.“

Яри-Мати Латвала затваря челната шестица, като също спука гума. Тимо Сунинен, лидера в WRC2Pro Мадс Остберг и лидера в WRC2 Педро Хелер затварят челната десетка.

Елфин Еванс и Скот Мартин претърпяха доста сериозен инцидент докато се намираха на шестата позиция, но за щастие двамата са невредими.

Днес е последният ден от рали „Аржентина“, като на екипажите им предстоят едни от най-трудните километри в световния рали шампионат. Две минавания през класиката El Condor и едно минаване през живописната отсечка Mina Clavero. Общата дължина на деня е от 53.16 километра.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]