Ньовил и Ожие в битката на титаните за спечелването на рали Монте Карло

Снимки: RedBull

Себастиен Ожие и Тиери Ньовил ще започнат днешния последен ден от рали „Монте Карло“ с разлика от 4.3 секунди в полза на французина, за да продължат епичната си битка за победата в легендарното рали.

Ожие, който се бори за своята шеста поредна победа във френските Алпи в дебютното си състезание с С3 WRC, започна деня увеличавайки 2 секундният си аванс на 5.6 сек. В следващите два етапа обаче Ньовил намали изоставането си, но в края на деня пилота на Ситроен си възвърна още няколко стотни от аванса за да завършат съботния ден по впечатляващ начин.

„Имах голям аванс, успях да го удвоя от сутринта – шегува се Ожие. – Очаквам днешния последен ден да е много труден, въпреки че условията няма да са такива, но не се знае при преминаването през „Кол де Турини“ дали няма да бъдем изненадани. Тиери няма да се предаде до самия край и двамата искаме да победим.“

Ньовил от своя страна признава че, отново има тежката задача да се изправи срещу Ожие, който е родом от Гап. „Ще карам на сигурно – коментира Ньовил. – Ожие е в къщи. Познава етапите доста добре и трябва да бъда внимателен.“

Себастиен Льоб и Яри-Мати Латвала водят абосолютно същата епична битка, но за третото място. Двамата размениха местата си три пъти във вчерашния ден, докато Льоб не излезе начело с 2.3 секунден аванс зад волана на i20 WRC.

Ойт Танак бе най-бързят пилот, взимайки всичките четири етапни победи успявайки да се изкачи на петата позиция с изоставане от 15 секунди. Естонеца направи невъзможното за да неутрализира изоставането си след счупването на джантата на своя Yaris WRC в петъчния ден.

Шеста-та самотна позиция е за Крис Мийк, който е на три минути зад съотборникът си от Тойота. Северноирладеца се изкачи с две позиции от началото на деня запазвайки шансовете си за спечелването на по-голям набор от точки.

Най-големият губещ вчера бе Елфин Еванс, който излетя от трасето в една доста сериозна катастрофа.

#WRC Катастрофата на Елфин Еванс в SS10 St-Léger-les-Mélèzes – La Bâtie-Neuve 1. Видео – Rally Fun TV https://youtu.be/Yg9xgnF73r4

Публикувахте от BG Rally HD в Събота, 26 януари 2019 г.

За щастие екипажа е добре, но щетите по Фиеста WRC са доста сериозни. Есапека Лапи от своя страна бе принуден да паркира своя Ситорен С3 WRC поради проблеми с двигателя. За съжаление нито един от двамата няма да стартира днес.

Лидер в WRC2 Pro продължава да е Гъс Грийнсмит, който днес просто трябва да завърши за да вземе обедата в новоформираният клас. При WRC2 категорията ситуацията е същата.  Йоан Бонато има аванс от почти минута и половина. Битката за второто място обаче е още отворена. Жилием де Мевиус и Адриен Формок завършиха вчерашния ден с разлика от 5.2 секунди за белгиеца.

Днешният неделен финал се състои от възможно най-класическите етапи за рали „Монте Карло“.  Екипажите ще започнат деня си от Монако преминавайки през два етапа на два пъти, като един от тях минава през легендарният „Кол де Турини“. Общата дължина на последният дне от ралито е от 63 състезателни километра.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]