Ньовил и Еванс в тежка битка след края на петъчния ден от рали Каталуния

Thierry NEUVILLE

Тиери Ньовил се изкачи на първата позиция след сложно начало на първия ден от рали „Каталуния“ повеждайки с аванс от едва 0,7 секунди пред Елфин Еванс.

Белгиеца се бореше цяла сутрин с поведението на своя Hyundai i20 WRC, но въпреки това успяваше да поддържа сравнително добро темпо. След следобедния сервиз нещата тотално се промениха и Ньовил успя да намери своята загубена по-рано увереност поемайки челото в надпреварата след първите 112 състезателни километра.

„Изпитвахме затруднения с недозавиване при сутрешните минавания и за следобедните се опитахме да ги оправим – коментира Ньовил. – Направихме правилната стъпка и затова успяхме да караме с по-добро темпо. За утре също ще направим още промени по автомобила защото чувствам, че може да извадим още скорост от него.“

Пилотът с когото се сравняваха всички днес бе Елфин Еванс. Великобританеца е единствения пилот, който има сериозната възможност да се пребори със Себастиен Ожие за световната титла. Въпреки че, всички очакваха една тежка битка между двамата, французина се намира на трета позиция и изостава с 18,7 секунди зад своя съотборник.

„Извадихме късмет. Ударихме задницата на колата сравнително силно в един бордюр. За щастие се разминахме“, коментира Елфин Еванс удара който за малко да го извади от битката.

За разлика от скоростта на своя съотборник Себастиен Ожие не бе уверен в своето каране, което с всеки изминат километър ог отдалечава от битката в челото. Плътно на 5,4 секунди зад него се намира Дани Сордо, който има преднина от 13,2 секунди от намиращия се на пета позиция Кале Рованпера.

Младия финландеци имаше сериозни затруднения с това да разбере как работи твърдата смес на гумите Pirelli с която се сблъсква за пръв път. Първо е и неговото участие в рали „Каталуния“ зад волана на WRC автомобил, което допълнително затруднява неговата задача. Въпреки това той се намира на 32,2 секунди пред шестия Адриен Формо. Французина има аванс от 18,7 секунди пред своя съотборник Гас Грийнсмит. Челната деветка се затваря от Оливър Солберг и дебютанта Нил Солас.

По доста лош начин започна рали „Каталуния“ за Такамото Катцута. Японеца заби своя Yaris WRC в мантинелата. Въпреки че успя да стигне до финала на етапа, Катцута трябваше да отпадне поради изключително тежките щети по своя автомобил. От рали „Каталуния“ отпадна и От Танак, който се завъртя и удари повреждайки задното окачване на своя автомобил.

Лидер в WRC2 е Ерик Камили с аванс от 20,7 секунди пред Теемо Сунинен. На трето място се намира Мадс Остберг, който спука гума и изгуби челната позиция поради тази причина. На трето място в WRC2 е Ерик Цайс на 3,7 секунди зад Суниен.

Емил Линдхол води в WRC3 с преднина 14,9 секунди пред Пепе Лопез, докато Каетан Каетанович е на трето място с изоставане от 0,3 секунди зад испанеца.

Утрешния съботен маршрут е най-дългия от целия уикенд. Със своите 117 състезателни километра разделени на седем специални етапа рали „Каталуния“ отново ще ни предостави един първокласен асфалтов екшън.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]