Ньовил и Еванс в епична битка след петъчния ден от рали Хърватска

Тиери Ньовил и Елфин Еванс се впуснаха в една епична битка във вчерашния първи ден от рали „Хърватска“.

Двамата завършиха 119-те състезателни километра с разлика от 0 секунди помежду си. Въпреки изключително интересната борба, големият губещ от ситуацията е Тиери Ньовил. Белгиецът беше този, който задаваше темпото през целия ден, като след края на второто минаване през SS Platak той имаше аванс от 10,1 секунди пред уелсеца. В SS6 Ravna Gora – Skrad пилотът на Hyundai Motorsport спука гума на около 3 километра преди старта, което му коства почти целия аванс.

Елфин Еванс започна атака още в следващата отсечка, като успя да детронира Тиери Ньовил от първото място след края на предпоследната отсечка за деня с аванс от 1,6 секунди. В последния етап за деня SS8 Krašić – Sošice 2, Ньовил отговори на атаката и успя да запише с 1,6 секунди по-добро време от Еванс.

„Много сме разочаровани (заради спуканата гума), понеже това е нещо, което можеше да се избегне. Правя каквото мога, но като цяло денят не премина добре за нас“, коментира Тиери Ньовил.

Условията вчера бяха изключително непредвидими за екипажите. Много от тях направиха грешен избор на гуми, което им коства ценно време. Един от големите загубещи поради стартовата си позиция и многото извадена кал и фракция беше Себастиен Ожие. Французинът стартира шести по трасето, което означаваше, че не може да разчита значително на своето гравел крю при първите минавания.

Въпреки затрудненията с условията, денят за французина започна със спукана гума. В SS5 Platak 2 го заваля дъжд, но въпреки това по-късно той успя да запише две етапни победи, което му помогна да се качи на третото място с изоставане от 6,6 секунди от битката за първата позиция.

„Натисках през целия ден и съм доволен от резултата. Знаехме, че стартовата ни позиция ще ни струва време, особено при сутрешните минавания. Следобед имахме лош късмет с времето, но в крайна сметка успяхме да запишем няколко добри времена. Утре ситуацията най-вероятно ще бъде като рестарт на ралито поради очаквания дъжд“, разясни Себастиен Ожие.

На четвърто място с изоставане от 34,5 секунди спрямо Ожие се намира От Танак. Естонецът така и не се намеси в битката за челото, като изпитваше затруднения с баланса на своя автомобил при сутрешните минавания.

Адриен Формо, който е и най-бързият пилот на M-Sport Ford, затваря челната петица с изоставане от 11,6 секунди зад От Танак. Такамото Катцута, Андреас Микелсен и Грегоар Мунстер затварят челната осмица.

Николай Грязин задава темпото в WRC2

Николай Грязин или както вече се нарича от родните ни фенове „Кольо“, успя да се наложи над своя съотборник Йоан Росел. Разликата между двамата след края на вчерашния ден е от 31,1 секунди в полза на руснака с български паспорт. Пилотът на Citroen Racing зададе темпото в WRC2 още от първата отсечка, като до края на деня записа цели седем етапни победи от осем специални етапа.

На трето място в WRC2 се намира също доста бързият асфалтов пилот Хосе Мария (Пепе) Лопез. Испанецът, за съжаление, няма голям опит в рали „Хърватска“, но въпреки това се намира на последното място на подиума.

Николас Сиамен е четвърти пред Лаури Йона, който затваря челната петица.

Днес на екипажите им предстоят 108 състезателни километра, разпределени между четири специални етапа, които ще се карат на два пъти. Първата отсечка за деня е Smerovišće – Grdanjci 1, която ще стартира в 08:31 часа българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]