Ньовил задържа позицията си и продължава да води в Хърватия

Тиери Ньовил

Тиери Ньовил и Николас Жилсул продължават да са лидери и след края на първия състезателен ден от рали „Хърватска“. На второ място с изоставане от 7,7 секунди се намират Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, които направиха една страхотна езда при следобедните минавания. Елфин Еванс и Скот Мартин са на трето място с изоставане от 0,3 секунди зад своите съотборници.

Следобедните етапи започнаха със завъртане за Тиери Ньовил, който за щастие не успя да изгуби крехкият си аванс. Елфин Еванс и Себастиен Ожие не успяха да се възползват от момента и продължиха да се намират зад белгиеца. В следващите отсечки обаче най-бърз бе Себастиен Ожие, който спечели всичките оставаши до края на деня три специални етапа. Това обаче не му бе достатъчно да излезе начело, след като Ньовил и Еванс успяваха да поддържат темпото на френският им съперник. В последната отсечка Precurkovo Brdo – Mreznicki Novaki 2 Ожие успя да запише с 1,7 секунди по-добро време от Елфин Еванс и успя да го детронира от второто място.

„Намираме се в битката, колата бе добра и забавна за каране в следобедните минавания. Има още доста път до финала, но смятам че ще имаме интересна битка с Тиери и Еванс утре“, коментира Ожие на финала.

На 23,9 секунди от челото останаха Ойт Танак/Мартин Ярвеоя. Те записаха първата си етапна победа в SS5 Rude – Plesivica 2, но изпитваха сериозни затруднения с намирането на достатъчна увереност.

„Напредваме, това е важното за нас – разяснява Танак. – Не се чувствам достатъчно уверен за да натискам, правя всичко възможно в зоната в която се намирам и се надявам, че ще може да се подобрим в утрешния ден.“

Крейг Брийн и Пол Нейгъл затварят челната петица с изоставане от 22,9 секунди от Танак/Ярвеоя. По подобие на съотборникът си Брийн също имаше проблеми с настройките и гумите на своя i20 WRC. В общи линий третия екипаж на Hyundai Motorsport за сега се е бетонирал на петата позиция и е на път да извоюва важни точки за отбора.

Дебютанта зад волана на WRC автомобил Адриен Формо прави повече от впечатляващо първо участие с Fiesta WRC. Той се намира на шеста позиция с аванс от 7 секунди пред своя съотборник Гас Грийнсмит.

„Много съм щастлив, невероятно е – развалнувано коментира Формо. – Колата е толкова добра за каране всичко е пълна лудница, етапите също са много ненормални на места. Опитвах се да подобрявам темпото си, когато се чувствах достатъчно уверен и да намалям, когато не бях сигурен в себе си. Определено това е трудна задача.“

Пери-Люис Лобе и Такамото Катцута затварят челната деветка пред лидера в WRC2 и най-бързият пилот с Rally2 автомобил Мадс Остберг. Норвежецът и Николай Грязин продължиха със своята битка и през следобедните минавания, като двамата си разменяха етапни победи през цялото време. Разликата между двамата е от 7,8 секунди. Третото място е Теемо Сунинен, който направи и едно излитане от трасето, като така той се намира на 44,7 секунди зад битката в челото.

Най-бърз в WRC3 продължава да е Йоан Росел, който успя да си върне позицията, след като Каетан Каетанович временно пое лидерството благодарение на двете силни атаки в SS6 и SS7. В последната отсечка за деня обаче Росел излезе отново начело с аванс от 2,2 секунди. На трето място в тази категория е Нико Майер-Мелнхоф, който изостава с 27,9 секунди зад лидера.

Екшъна наречен рали „Хърватска“ започва от 09:29 ч. с етапа Mali Lipovec – Grdanjci 1. За щастие на българските фенове SS12 Vinski Vrh – Duga Resa 1 ще бъде излъчен от 12:00 ч. по телевизия Max Sport 2.

#WRC Ето и генералното класиране след първия ден от рали Хърватия.

Публикувахте от BG Rally HD в Петък, 23 април 2021 г.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3253 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]