Ньовил детронира Еванс от първото място в Япония

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге са лидерите в рали „Япония“ след края на съботния ден. Дуото на Hyundai Motorsport има аванс от 4 секунди пред Елфин Еванс и Скот Мартин. На трето място се намират От Танак и Мартин Ярвеоя.

Съботния ден започна както завърши и петъчния. Лидера Елфин Еванс стартира с удвояване на своя аванс от петък. До обед разликата му с Тиери Ньовил бе от 6,5 секунди, след като белгиеца не остави нито за миг своя съперник от Toyota Gazoo Racing.

Следобед темпото на Еванс започна да спада позволявайки на Ньовил да го прескочи още след края на втората отсечка. Уелсецът разкри, че не е правил промени по своя автомобил за следобедните отсечки, но уви темпото му не бе същото.

Сутринта започна добре, всичко работеше както трябва – разясни Еванс. – Следобед за съжаление не успяхме да се представим толкова колкото ни се искаше. Опитвах се да вдигам темпото, но изпитвах затруднение в това да усетя колата.

Тиери Ньовил успя да се възползва максимално от дадената му възможност и в крайна сметка завърши деня като лидер. Аванса му най-вероято щеше да е по-голям ако не се бе наложило организаторите да отменят предпоследната отсечка. Така до момента три от деветнадесетте специални етапа бяха зачеркнати от маршрута поради редица причини.

Денят ни мина добре за нас, но не бе никак лесно. Имахме проблеми с баланса на автомобила през почти целия ден. Следобед нещата се оправиха. Нека видим какво ще се случи утре„, коментира Ньовил.

От Танак и Мартин Ярвеоя също имаха доза късмет днес. Намиращите се пред тях Кале Рованпера и Йоне Халтунен спукаха гума на своя автомобил, след като се удариха в един камък. Това им коства почти три минути, което ги изпрати на шесто място в генералното класиране и позволи на Танак/Ярвеоя да се позиционират на последното място на подиума.

Естонското дуо на Hyundai Motorsport завърши деня на почти 40 секунди зад челото, но за сметка на това успя да изгради аванс от 24,6 секунди пред Такамото Катцута и Арън Джонсън.

Челната петица се затваря от Себастиен Ожие и Венсант Ланде, които записаха три етапни победи успявайки да се изкачат с три позиции в класирането. Зад френското дуо на Toyota Gazoo Racing се намират Гас Грийсмит и Йонас Андерсон, които имаха проблеми с хидравликата на своя автомобил.

Лидера в WRC2 Емил Линдхолм се намира на седма позиция в генералното класиране водейки с аванс от 47,6 секунди пред Сами Паджари. На трето място се намира Грегор Мунстер. Темо Суниен за съжаление получи 50 секунди наказание, след като пресрочи времето си в обедния сервиз с цели 5 минути и изгуби възможността да завърши на подиума в Япония.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]