Ньовил води пред Ожие след съботния ден от рали Монте Карло

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге са лидерите в рали „Монте Карло“ след края на днешния съботен ден. Зад тях се намират Себастиен Ожие / Венсант Ландес, които са следвани от Елфин Еванс и Скот Мартин.

Пилотът на Hyundai Motorsport днес бе човекът който задаваше темпото в рали „Монте Карло“.Въпреки че завърши петъчния ден на трето място още в първата отсечка днес, той успя да изпревари втория Себастиен Ожие. До обедния сервиз Ньовил успешно изпревари и лидера Елфин Еванс, който имаше проблеми с хибридната система на своя GR Yaris (Тиери Ньовил е новият лидер в рали „Монте Карло“).

В следобедните минавания Себастиен Ожие спечели първите два етапа от общо три, като успя да се качи на първото място с аванс от едва 0,8 секунди. В последната отсечка за деня обаче Ньовил направи страхотна атака побеждавайки Ожие с 4,1 секунди, което му гарантира връщането на първото място. В крайна сметка двамата завършиха деня с разлика от 3,3 секунди в полза на белгиеца.

Благодарение на новата точкова система с този резултат Тиери Ньовил ще спечели 18 точки в битката за титлата поради това, че е пръв в класирането след края на съботния ден. За да вземе точките обаче той ще трябва да достигне до финала на неделния ден. Ожие и Еванс от своя страна ще получат по 15 и 13 точки.

„Карахме перфектно. Всичко мина както трябва и се насладих на колата. Беше важно да вземем точките тази вечер, но и трябваше да запазим колата цяла. Чувствах се добре и реших да натисна, което се отплати“, заяви Тиери Ньовил на финала на Pellafol – Agnières-en-Dévoluy.

Последната етапна победа на Себастиен Ожие от друга страна ще влезе в статистиката на французина. С нея той успя да запише цели 700 етапни победи подобрявайки рекорда на Юха Канкунен, който се намираше на четвърто място по брой етапни победи в историята на WRC. Пред тях са само Карлос Сайнц (756), Марку Ален (830) и Себастиен Льоб (921).

„Опитвах се да атакувам още от самото начало на ралито. В последния етап подходих по идентичен начин, но Тиери се справи добре. Налага се утре да натиснем по-силно“, разясни деветкратния победител в рали „Монте Карло“ Себастиен Ожие.

Намиращият се на трето място в класирането Елфин Еванс изостана значително от битката за победата. Той завърши днешния ден на 31,6 секунди зад Ожие.

„Не знам какво се случи. Жалко е, че изпитвам затруднения в тези сухи условия. Утре започваме на ново и ще се борим за допълнителните точки“, разясни Еванс.

Намиращият се на четвърто място От Танак нямаше как да застраши намиращите се пред него състезатели. Въпреки това той успя да увеличи значително аванса си спрямо Адриен Формо.

Назад в класирането Грегоар Мунстер се заби в мантинелата на един ляв завой. За щастие автомобилът му не получи големи щети, но поради липсата на фенове на това място той така и не успя да извади своята Puma Rally1. Това позволи на Адреас Микелсен да се изкачи на шестото място, следван от Такамото Катцута.

Маршрутът на последния неделен ден се състои от три отсечки с обща състезателна дължина от 52 състезателни километра. Последния пауър етап ще стартира от 13:15 часа българско време и ще може да се гледа на живо по телевизия Max Sport 3.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]