Ньовил взе победата в Сардиния, след епична битка с Ожие

Тиери Ньовил и Николас Жилсул са екипажа, който взе една изключително трудна победа в рали „Сардиния“.

Белгийския екипаж започна деня със сериозна атака, успявайки да изкопчи всяка една стотна от 3.1 секундното си изоставане. За старта на последния пауър етап те се намираха на 0.8 секунди от лидерите Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия.

В пауър етапа се разигра една титанична битка чиито победител бе Тиери Ньовил, който взе победата с уникалния 0.7 секунден аванс. Битката между пилота на Хюндай и Себастиен Ожие определено влиза в историята, като  третата победа с разлика от под една секунда от 45 години насам в WRC.

„Дадох всичко от себе си, битката беше много добре и с изключително малка разлика в края на ралито – коментира Ньовил. – На старта на последния етап трябваше да вземем решение дали да се борим за победата и ние го направихме. Повярвахме в нас и натиснахме здраво.“

Ожие определено бе разочарован. „Изгубихме битката, но пределено не сме загубили войната. Сега не е момента за паника. Опитах да дам всичко от себе си, но през цялото време губих стотини тук и там.“

До преди няколко часа класирането не бе завтвърдено, поради един доста странен инцидент. Навигатора на Ожие, Жулиен Инграсия, забрави карнета на ЧК-то, което според правилника ако не се явиш на следващото ЧК без карнет, автоматично отпадаш от надпреварата. За щастие Ойт Танак спаси положението, взимайки карнета на френския екипаж.

По-късно днес, английското издание Autosport публикува инфромацията, че стюардите са глобили с 10 000 евро Ожие и Жулиен. Заедно с това екипажа е получил предупреждение, че при следващо нарушаване на правилата ще бъдат санкционирани с 22 точки и 18 точки от шампионата за пилоти и отбори.

На трето място завърши Есапека Лапи, който заложи на спокойно темпо с оглед голямата си разлика спрямо четвъртия Хейдън Падън. Кивито се оказа, че изпитва болки в гърба след тежкия си инцидент в Португалия. Въпреки това той успя да задържи зад себе си на 15.7 секунди Мадс Остберг.

Крейг Брийн и стартиралия по рали 2 Яри-Мати Латвала, затварят челната седмица пред победителя в WRC2 Ян Копецки.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]