Новото Peugeot 208 на цена от 66 хиляди евро

Вчера от Peugeot Sport разкриха доста интересни подробности и детайли за своята най-нова машина а именно 208 Rally 4, отговаряща на новата хомологация на ФИА носеща името Рали 4.

По трасета-та се очаква да бъде видяно официално през 2020, като присъствието на бегачката ще бъде най-вече в испанския и френски шампионати. Въпреки че още не е хомологирано, новото 208 ще направи своите първи състезателни километри още през този уикенд в Испания, като зад волана ще бъде шампионът за 2019 в ERC3 и JERC3 Ефрен Ярена. Това ще се случи благодарение на вратичка в испанският регламент, чрез която право на участие имат автомобили чиято хомологация още не е преминала. За сметка на това обаче, екипажът няма да има право да печели каквито и да са точки. На рали „Дьо Вар“ също ще видим новата бегачка, но още не е ясен кой ще е нейният пилот.

Новото 208, което е базирано и на новата еволюция на модела, разполага с четири цилиндров, 1.2 литров двигател PureTech, който за разлика от базовият модел, има по-голямо турбо. Мощността, която разполага е 208 к.с. при 5450 оборота в минута, като пикът от 290 н.м. въртящ момент идва при 3000 оборота. Цифри значително по-добри от настоящата 208 R2 хомологация. От към ревизия и обслужване на мотора, очакванията са това да се случва при значително повече километри от предшественикът си.

Разбира се автомобилът продължава да е с предно задвижване, като разполага с двоен керамичен 183 мм съединител и секвенциална скоростна кутия с пет скорости. От към спирачна система, новото 208 Рали 4 разчита на хидравлична ръчна и 290 мм задни спирачни дискове с две бутала. Предните дискове са 330 мм вентилирани за асфалт и 290 мм за макадам, като и в двата си варианта са с по четири бутала.

Окачването е McPherson с регулируеми амортисьори Ohlins. Дължината на купето е 4.05 метра на 1.73 метра широчина. Резервоарът му побира 60 литра гориво, а теглото на колата е от 1080 килограма, достигайки до 1240 килограма с пълно оборудван за действие интериор.

 Цената за автомобила с ДДС е 66 хиляди евро, като очакванията са първите бройки да бъдат доставени преди средата на 2020 година.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]