Нови правила в World RX  ще намалят разходите

По време на срещата на ФИА на 6-ти декември, бяха обявени няколко нови мерки за намаляване на разходите на отборите през сезон 2018. В тях са вписани нови рестрикции относно двигателя, турбокомресора, гумите, разпределението на скоростната кутия и аеродинамиката.

Самият промоутър на шампионата разкри малко по-късно и в по-големи детайли новите промени, след като бяха изговорени в специална техническа група, един ден след срещата на високо равнище във ФИА.

За сезон 2018 разрешеният брой на пломбирани двигатели ще бъде намален на 2, от 2013 насам отборите имаха право да използват по три двигателя на сезон, но от догодина нещата се променият. Броят на турбокомпресорите също е намален от шест на четири. В правилникът от 2013 за всеки един двигател бе разрешено да се използват две нови турбини.

Заедно с това има и проблеми относно броят на гуми, които имат право да използват състезателите през уикенда. През 2018 всяка кола ще има правото да регистрира 12 нови мокри гуми и 12 нови гуми за сухо в първите два кръга от шампионата. От третият кръг обаче правилата ограничават бройката на 8 от 2-та вида за състезание, като задължително те трябва да са регистрирани преди това.

През сезон 2017 състезателите имаха право да използват нерегистрирани гуми по време на тренировките и квалификациите.

Бе решена и нова спогодба между ФИА и отборите в World RX, която задължава всички автомобили от клас суперкар да притежават освен  технически паспорт и техническа декларация. В тази декларация ще бъдат вписани всички елементи по автомобилите които подлежат на развиване, като някои от тях ще бъдат следени строго с цел намаляване на разходите.

Също така марката, моделът и дори местоположението на скоростните кутии ще трябва да бъдат обявявани публични, заедно с информация за това къде и кога се използва и централният диференциал на автомобила, както и неговите персонални настройки за целият сезон ще бъдат единични.

Така настройките на трансмисията ще бъдат ограничени през сезона, в зависимост от предварително обявените характеристика на централният диференциал, като те няма да имат право да бъдат променяни.

Освен това са ограничени на два броя настройките на скоростната кутия по отношение на разпределението на предавките.

И на последно място поради аеродинамичните промени по време на тазгодишният сезон, ще бъде забранено на отборите да правят промени по задното крило на автомобилите.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]