Новата интелигентна система за безопасност на WRC изостава от графика

От известно време по инициатива на вече бившия директор на ФИА Жан Тод от световната федерация разработват уникална по рода си система за безопасност в световния рали шампионат.

Самата система представлява поставена камера във всеки един автомобил която следи движението и местоположението на публиката по време на специалния етап. Зад тази камера стои изкуствен интелект който маркира местоположението на публиката при всеки един автомобил.

Камерата с изкусвен интелект е още във фаза на разработване – коментира за Dirtfish директора на ФИА отговарящ за рали дисциплината Андрю Уитли – Имахме 12 месеца за развитие на тази технология, но уви изоставаме от графика.

Най-голямата трудност е да се направи камерата по възможност най-малка за да не заема голямо пространство от предното стъкло. Чисто технически продължаваме да използваме схемата на Нико Килингер (заместник делегата по сигурността на ФИА) с която той следи автомобилите.

Част от работата на Килингер е да гледа в реално време онборд камерите и да наблюдава позиционирането на публиката повреме на преминаването на автомобилите.

На въпрос от страна на журналиста от Dirtfish Дейвид Еванс, кога трябва системата да заработи, Уитли отговаря: „Работим усилено по изчистването на най-сериозното предизвикателство. Нека го кажа така. Прототипа се справи добре, но изпитва затруднения да различава човек или например пътен знак.“

Рали директора смята, че тази система е от изключителна важност, след като използваната от Нико Килингер вече дава резултати.

В Каталуния по време на пауър етапа при преминаването на Гас Грийсмит Нико забеляза нещо под мантинелата – коментира Уитли. – Това бе в общи линии гърба на телефон. Използвайки настоящата система екипа на Нико може да върне кадър по кадър назад и да види, че изпод мантинелата има лежащ човек на опасно място.

Между Гас (Грийнсмит) и следващия автомобил на Тиери Ньовил има девет минути, като през това време е бил направен контакт с най-близкия маршал до мястото, който да намери човека и да го премести от тази позиция. Малко по-късно Марко Булакия изпусна точно този завой и се блъсна буквално на същото място на което лежеше на земята по-рано зрителя.

Концепцията е много добра, но проблема е, че Нико е под голямо напрежение гледайки екрана през цялото време. Също така няма как да имаме 10 човека да правят това, затова ни е нужна технология, която да улесни нашата работа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]