Новата дисциплина Extreme E стартира през този уикенд

ODYSSEY21

Общо девет отбора ще вземат участие в първия кръг на най-новия автомобилен елекрически шампионат Extreme E. Това ще се случи през този уикенд, като локацията е Саудитска Арабия.

„Време е да се състезаваме и не мога да обясня, колко съм горд и развълнуван от това – коментира Алехандро Агаг, основател на Extreme E и Formula E. – Свършихме изключително много работа и очаквам с нетърпение как някой от най-големите имена в моторните спортове ще се състезават едни срещу други.“

Първия кръг от шампионата носи името Desert X Prix, като освен състезателния аспект Extreme E работи активно и по редица индиатива за опазване на околната среда, както и цели още повече хора да се запалят по каузата за съхраняването на природата.

Избора на организаторите за първата локация да бъде пустинята в Суадитска Арабия е подбуден от екологичните проблеми в региона. Най-вече сериозното повишаване на температурите, по-дългите и по-чести периоди на суша и др.

„Extreme E не е само състезание за медали, то е нещо доста по-голямо от това. Състезанието за нашата планета е реално и скоро не е ясно дали ще бъде достигната финиш линията. Чрез силата на моторните спортове ние подчертаваме екологичните предизвикателства пред които е изправен светът“, допълва Агаг.

Състезателния уикенд стартира още днес със шейкдаун и опознаване на специално подготвено трасе. В събота са квалификациите, където всеки един участник ще трябва да кара за време. В неделя са самите финали състезания и всеки един състезател ще трябва да се изправи в директа битка със своята конкуренция. Самото състезание представлява две обиколки на трасето с обща дължина от 18 километра.

Във всяка една обиколка се състезава по един пилот от екип на щафетен принцип. Отборите сами трябва да решат, кой от техните пилоти ще старира в първата и кой във втората обиколка, като според организаторите така успешно ще може да се подсигурят равностойни битки между мъже и жени, след като всеки отбор е задължен двамата му пилота да са представители и на двата пола (виж видеото)

Състезателите ще седнат зад волана на специално разработения за шампионата идентичен за всички отбори автомобил носещ името Odyssey 21. Електрифицираната джипка вдига от 0 до 100 км/ч. за 4,5 секунди. Той е разработен от Spark Racing Technology и Williams Advanced Engineering. Батериите на автомобилите ще се зареждат от специална станция генерираща електричеството благодарение на хидрогенна технология използваща само вода и слънце.

В България правата за излъчването на шампионата се държат от Евроспорт България, но за съжаление няма предвидено в тяхната програма да бъде излъчено финалното състезание в неделя. Квалификациите ще могат да се гледат безплатно в YouTube канала на Extreme E.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]