Нил Соланс с победа на рали Канарски острови след обрат

Снимки: RedBull Content Pool

Нил Соланс и Марк Марти записаха своята втора победа през сезон 2022 в ERC на рали „Канарски острови“, след като временните лидери и местни представители Люис Монсон/Хосе Карлос Дениз (Skoda Fabia Rally2 evo) се сблъскаха с проблеми.

Соланс, който пропусна рали „Азорски острови“ поради финансови причини, завърши първия ден от испанското асфалтово рали на едва 3,2 секунди зад Монсон. Последния съботен ден не започна по добър начин за шампиона в JWRC за 2017-та година. Неговото Polo GTI R5 прегряваше предните си гуми поради проблем с настройките на предното окачване.

Точно в този момент Монсон получи сериозната възможност да увеличи аванса си пред своя преследвач, но забит болт в предна лява гума на Skoda-та го извади от класирането.

Така въпреки проблемите си с предното окачване Соланс се превърна в лидер преди последния обеден сервиз. След като уточни своите настройки Соланс стартира в следобедните минавания с целта да опази позицията си от намиращия се опасно близо Йоан Бонато.

Разликата между двамата преди последните три етапа от състезанието бе от 10,5 секунди, а зад тях на едва 3,8 секунди се намираше Ефрен Ярена, който въпреки сериозните атаки в следобедните минавания не успя да се намеси в битката за челото, но успя да детронира Йоан Бонато от второто място завършвайки състезанието с аванс от 0,1 и с изоставане от 11,1 секунди от победителя Нил Соланс.

Невероятно е да спечелим тук – развълнувано коментира Соланс на финала. – Искам да благодаря на всички, моите спонсори и екипът ми. Тази победа е изцяло за тях и без тях нямаше да бъде реалност.

„Имахме проблеми с колата заради липсата на финансиране на добра подготовка преди състезанието, което ни принуди да настройваме колата в движение.

„Определено искам да присъствам в следващия кръг в Полша, но ще видим дали ще успеем да намерим нужната подкрепа.“

Назад в класирането на четвърто място завърши най-добре представилият се местен пилот Енрике Круз, който изостана с 12,7 секунди от челото, но пък завърши с аванс от 45,3 секунди пред новакът зад волана на Skoda Пеп Басас.

Симоне Кампедели затваря челната петица със смесени чувства и множество емоции. Италианеца записа своята първа етапна победа от 2019-та насам, а малко по-късно се удари в мантинелата на един от завоите. Това го изпрати в дъното на класирането три етапа преди края на надпреварата. Благодарение на малко късмет и страхотно каране пилота на MRF Tyres успя да запише доста добър резултат.

Челната десетка се затваря от Хосеп Мас Басас, Емануел Жижу, Хавиер Сиота Пардо, Симоне Темпестини и Норберт Хершинг.

Следващия кръг от европейския рали шампионат е базираното в Миколайки рали „Полша“, което ще се проведе в дните 10-12 юни.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]