Нил Соланс записа първата си победа в ERC

Снимки: FIA ERC

Нил Соланс и Марк Марти записаха своята първа победа в европейския рали шампионат. Испанския екипажи успя да се пребори с много тежките и непредвидими условия на рали „Сиерас де Фафе“ достигайки до финала с аванс от 55,7 секунди.

29 годишния испански пилот стартираше пръв по трасето в събота, което се оказа от ключова важност с оглед изключително калните и мъгливи условия през целия ден. Заедно с доброто си темпо и правилното разчитане на условията Соланс успя да завърши вчерашния ден с преднина от почти две минути пред Георг Линамае.

Днес, в последния ден от надпреварата Соланс се фокусира върху това да остане по трасето и да достигне до финала без големи драми. Това обаче се оказа лесна задача само на думи. В предпоследния етап от надпреварата СЕ16 Санта Кинтейра 2 той се завъртя и изгуби изключително ценно време. По-рано преди обедния сервиз откъсна цялата предна броня на своя Volkswagen Polo GTI R5 в една от огромните локви по трасето. В крайна сметка завъртането на испанеца му коства цели 24,8 секунди от аванса точно преди старта на последната отсечка от ралито.

В крайна сметка Соланс достигна до финала, като също така записа и четвърто най-добро време взимайки допълнително бонус точки.

„Имайки предвид, че нямахме никакво време да се подготвим за това рали сме изключително доволни от резултата – коментира Соланс, който разчита на бившия навигатор на Дани Сордо от световния рали шампионат Марк Марти. – Вече обмисляме дали ще имаме възможност да отидем на рали „Азорски острови“. Като цяло сме взели решението да подадем заявка, но ще зависим основно от финансовата част за да сме там.“

Арминдо Араухо бе най-близкия до победителя пилот днес. Португалеца успя да задмине Георг Линамае в битката за второто място в последния етап от състезанието. Местния пилот стартира в домашното си рали основно за да се бори за националната титла на Португалия, като междувременно показа повече от добра скорост.

Линемае от своя страна се справяше изключително добре, но проблемите с настройките на неговото Polo GTI R5 продължиха и в неделя, като на финала на последния етап заяви, че колата му е била невъзможна за каране. Той все пак завърши на трето място с изоставане от 3,8 секунди пред Араухо.

На четвърто място в генералното класиране завърши Хавиер Пардо. Испанеца имаше проблеми със своя автомобил, както и с разговорното, но успя да се добере до финала без излишни драми. Пардо прекара почти целия уикенд в битка срещу румънската звезда Симоне Темпестини, който обаче отпадна след като се удари в стена на последната отсечка от състезанието.

Тази грешка на Темпестини позволи на Алберто Батистоли да завърши на пето място с изоставане от 36,4 секунди зад Пардо.

Пилотът на Hyundai Portugal Бруно Магалаеш се изкачи на шеста позиция, след като Норберт Херциг отпадна в прехода преди пауър етапа.

Победителя в ERC Open Мартин Сеск е седми пред Хосе Педро Фонтес. Рикардо Теодосио и Миклос Ксомос затварят челната десетка.

Димитри Феофанов се среща с огромна локва

В ERC3 лидера Димитри Феофанов се завъртя в последния етап, като аванса му от 5,8 секунди се превърна в дефицит от 31,5 секунди. Така естонеца Каспар Касари взе победата в най-новата категория на европейския рали шампионат.

Испанеца Оскар Паломо е победителя в ERC4 зад волана на своето Peugeot 208.

Следващия втори кръг от европейския рали шампионат е рали „Азорски острови“, което ще се проведе в дните 26-27 март.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]