Николай Грязин записа първата в историята на България победа в WRC2

Руснакът с български паспорт Николай Грязин и навигаторът му Константин Александров влязоха в рали историята на България, като първият екипаж взел победа в категорията WRC2 на рали „Хърватска“.

Дуото на Citroen Racing успя да се пребори със своите съотборници и съперници Йоан Росел / Арнауд Дунанд, като битката приключи с аванс от 38,2 секунди в полза на Грязин и Александров.

Както знаете, Николай Грязин от над 10 години има българско гражданство и през този сезон реши да се състезава за България. Въпреки големия скептицизъм на много от родните фенове, голяма част от тях приветстваха това, че той кара с родния трибагреник на вратите на своя Citroen C3 Rally2 и много от тях присъстваха през този уикенд в Хърватска и го подкрепиха.

„Благодаря на отбора, които никога не ме спряха и ме караха да натискам. Имах добро темпо през целия уикенд. Трябва да карам така по-често. Щастлив съм“, коментира Грязин в крайна сметка на пауър стейджа.

Към момента Грязин има едно трето място и една победа в номинираните от него за участие в WRC2 рали „Монте Карло“ и рали „Хърватска“, което може да се счете за добро начало на сезон 2024.

Следващата надпревара, в която той и Константин Александров ще се състезават, е макадамовото рали „Терас де Абобореира“ (26-27 април). Там двамата ще се подготвят за рали „Португалия“ (9-12 май), където обаче за поредна година ще се състезават извън категорията WRC2.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]