Несте Оил Рали Финландия 2013 01-03 Август. Полезна Информация.

„Sisu”, тази финландска дума на български, би означавала грубо „да ти стиска”. През дългите безкрайни прави заобиколени от гигантски дървета, здрави като бетон. Големи скоци, множество слепи завой, това е рецептата за едно от най-добрите ралита в светът. В това приключение пилотите ще имат нужда от “Sisu” в големи количества, за да победят в това високоскоростно изпитание.
Наречено по най-нежният начин Гранд При на Финландия, рали-то превръща университетският град Jyvaskyla, в меката на автомобилният спорт през първата седмица на август. Прииждат хиляди фенове от целият свят, за да наблюдават битката на най-бързото макадамово рали.


Малко са не-финландските пилоти който успяват да се приберат в къщи с победа. Маркус грьонхолм, който спечелва това изпитание цели седем пъти, каза известната фраза:” Нужно е кураж, но записките са тези който са изключително важни. Защото те казват къде да поставиш колата преди да почнеш да летиш над превала, на сляпо. Трябва да имаш максимално доверие и  вяра в твоят навигатор.”

Тази година организаторите за взели по-традиционен подход, със три състезателни дена. След като преминат през квалификациония етап в сряда, екипажите ще се придвижат до Lahti, където ще стартират отсечките Torrittu и Himos, които биват използвани през осемдесетте.

През второто минаване на Himos, организаторите ще пуснат участниците през интервал от 30 секунди.

Петък, ще бъде най-дългият ден с цели 150 състезателни километри, който са доста познати. Но според организаторите не всичко през 2013 ще е познато на отборите, тъй като етапът Lankamaa, познат като Jukojarvi, ще се кара в обратната посока.
През последният ден, ще се карат класическите отсечки като Ouninpohja, която сред пилотите е считана като най-добрата в светът. Общо цялото рали ще се състои от 23 СЕ, който правят 332,14 състезателни километра.

Ето какво казаха някой от топ пилотите:

Мико Хирвонен, който бива под голям натиск в домашното си рали: „Надяваме се да имаме нужната скорост за да се борим с фолксвангените, но със сигурност ще бъде тежко рали. Нямаме кой знае какви технически промени по колата, което означава, че трябва да натискаме една идея повече. Ще трябва да поемем по-големи рискове, да натискаме малко повече и разбира се да останем на трасето.”
И с какво може да помогне на Ситроен да се пребори в битката за производителите:„Мисля че трябва основно да се съсредоточим за постигането на тази цел. Изоставаме с 46 точки, но остават още 258 точки за взимане до краят на сезона. За да намалим разликата, не бива да се задоволяваме с второ или трето място, трябва ни победа”
Мадс Осберг, с ново начало: „Опитвам се да преосмисля първата част на сезона, това рали за нас е шанс за ново начало. Нуждая се от рестартиране и забравяне на всичко което се случи до сега. Рали Финландия, никога не ми е било любимо, но битката за първата позиция винаги е била жестока и между повече от двама пилоти. Нуждаем се да бъден в челната битка, натискайки колкото можем”
Себастиан Ожиер, за това как ще стартира това състезание: „Вече сме в състояние за пълна атака, имаме достатъчна преднина в шампионата и изоставихме тежките макадамови трасета след нас. Сега предстоят по-гладки и не толкова тежки ралита (настилка). Дойдох в Финландия само с една цел!”
Яри-Мати Латвала за скоците с над 120км/ч.: „Трява да „удариш” перфектната траектория за да преодолееш перфектно скок-а или дрифт-а. Точките за спиране преди и след са изключително важни. Нужно е да преминеш повечето скокове на пълна газ. И за да спечелиш, понякога трябва да дадеш 105% от себе си.”
Борбата ти с Себастиен Ожиер:„Ще бъде доста интересна! Доста съм уверен за това рали, защото усещам колата доста добре,което е равно на добри резултати. Със сигурност Ожиер е човекът който задава темпото. Той е силен и постоянен, на всяка настилка. Трябва да се представим доста добре на това рали за да спечелим.”

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3298 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]