Необезпокоен Рованпера на крачка от победата в рали Португалия

Снимки: RedBull Content Pool

Само четири специални етапа делят Кале Рованпера и Йоне Халтунен от това да запишат първата си победа за сезон 2023, след като дуото успя да опази своята позиция и след края на днешния съботен ден.Зад волана на своя GR Yaris Rally1 Кале успя да спечели пет от седемте тежки макадамови етапа.

В началото на деня неговия аванс бе от 10,7 секунди, а до края му бе от почти минута показвайки за пореден път своята скорост. Младия финландец започна своята атака още от първата отсечка а деня, като до обедния сервиз той вече имаше аванс от 52,4 секунди спрямо Дани Сордо. В следобедните минавания той успя да изкопчи още пет секунди в своя полза спрямо испанеца.

Пилота на Hyundai Motorsport нямаше как да се пребори с 22 годишния си съперник и затова фокуса му бе да опази позицията си от своите съотборници Есапека Лапи и Тиери Ньовил. Лапи успя да се доближи до Сордо в сутрешните минавания изкачвайки се от пето на трето място след първото минаване през Vieira do Minho. Следобед темпото на финландеца определено не бе същото, което позволи на Ньовил да го прескочи, като двамата завършиха деня с разлика от 2,3 секунди в полза на белгиеца.

Намиращият се зад тях Пиер-Люис Лубе за съжаление отпадна почти до финала на Amarante 1, след като се удари и повреди кормилната уредба на своята Puma Rally1. Това помогна на неговия съотборник От Танак да се изкачи напред в класирането, като към момента естонеца е на пето място с изоставане от почти две минути и половина. Въпреки проблемите си с темпото днес Танак имаше проблеми и с ръчната спирачка, както и със счупено предно стъкло.

Остатъка от челната десетка се изпълни от WRC2 автомобили. Оливър Солберг продължава да води в класирането, следван от Гас Грийнсмит и Андреас Микелсен. Йоан Росел и Темо Сунинен затварят челната петица в WRC2 и челната десетка в генералното класиране на надпреварата.

Неделния и последен ден от ралито е с обща състезателна дължина от 55,42 километра. Тя е разделена на четири специални етапа, като в маршрута е включен и класиката Fafe, която ще бъде и пауър стейджа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]